2024. március 29., péntek

Az ENSZ vizsgálatot kezdeményezett a hadsereg kelet-gútai ostroma miatt

Vizsgálatot megindítását kezdeményezte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a szíriai hadsereg kelet-gútai ostroma miatt, amelyben több száz civil vesztette életét.

A genfi székhelyű testület hétfőn elfogadott határozatában kezdeményezte ezt a szíriai háborús eseményeket vizsgáló független nemzetközi bizottságnál. Határozottan elítélte, háborús bűncselekményeknek minősítette kelet-gútai kórházak bombázását, elítélte továbbá a segélyszállítmányok akadályoztatását és vegyi fegyverek állítólagos bevetését a térségben. Az Emberi Jogi Tanács felszólította a konfliktusban érintett feleket, hogy szerezzenek érvényt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által február végén kihirdetett tűzszünetnek szerte Szíriában.

A Nagy-Britannia által előterjesztett határozat elfogadására 19 ország adta voksát, 14 tartózkodott, és négy - Burundi, Kína, Kuba és Venezuela - nemmel szavazott.

A nemzetközi vizsgálóbizottság mandátumát mindig márciusban hosszabbítja meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főmegbízottja múlt pénteken nyomatékosan kérte a 47 tagú tanácstól a mandátum újbóli meghosszabbítását.

A szíriai kormányerők 2013 óta ostromolják az orosz légierő támogatásával a lázadók kezén lévő Kelet-Gútát. A térség mintegy 400 ezer lakója körében mindennapos a nélkülözés, de csak a múlt hétfő óta jutnak el oda humanitárius segélyszállítmányok. A kormányerők tüzérségi és légi támadásai február 18. óta 690 ember halálát okozták Kelet-Gútában, miközben a lázadók Damaszkusz elleni ágyúzása 27 embert ölt meg - állította hétfőn legfrissebb jelentésében a szíriai polgárháborút dokumentáló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), amely szerint a szíriai rezsim bombázásaiban csak vasárnap 34-en vesztették életüket, köztük 11 gyermek. Az Egyesült Államok bűnrészességgel vádolta vasárnap Moszkvát abban, hogy Kelet-Gúta ostroma nagyszámú civil halálos áldozatot követelt. Washington szerint az orosz légierő az ENSZ által meghirdetett tűzszünettel szembeszegülve folytatja bombázásait.