2024. április 20., szombat

A nemzet választ

Tanácskozást tartott a VMSZ Ifjúsági Fóruma – A vajdasági magyar közösségnek érdeke fűződik a magyarországi választásokhoz

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma szombaton a bácsfeketehegyi kultúrotthonban tartott tanácskozást A nemzet választ címmel. A nap során a résztvevők számos komoly témát boncolgató előadáson vehettek részt, ezeket olyan előadók tartottak mint Juhász Bálint, Fejsztámer Róbert, Pásztor Bálint, Pásztor István, Fremond Árpád, Őri László, Kovács Elvira és Jerasz Anikó. A tanácskozás kapcsán Fehér Szabolcs, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke arról számolt be a médiának, hogy a tanácskozás apropóját az adta, hogy Magyarországon választások lesznek.

Pásztor István A vajdasági magyar közösség 10+10 éve címen tartott előadást (Lakatos János felvétele)

Pásztor István A vajdasági magyar közösség 10+10 éve címen tartott előadást (Lakatos János felvétele)

 - Nem véletlenül adtuk a tanácskozásnak azt a címet, hogy A nemzet választ. A 2010-es változtatások eredményezték, hogy mi is magyar állampolgárok lehetünk, ezért úgy gondoljuk, hogy akinek van magyar állampolgársága, annak kötelessége részt venni a választásokon. Ezáltal fog a nemzet választani. Igyekeztünk olyan előadókat hívni, akik testközelből tudják átadni azokat a dolgokat mint pl. a magyar–szerb viszonyok, a nemzet ügyei stb. Hiszem azt, hogy a VMSZ Ifjúsági Fórumának erre szüksége van, hogy a kampány során információkkal felfegyverkezve tudjanak az emberekkel, a fiatalokkal beszélni – mondta el Fehér, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a találkozón mintegy 30-an vettek részt.

 A találkozó kiemelt előadója volt Pásztor István, a VMSZ elnöke. Pásztor a magyarországi választások kapcsán az újságírók kérdésére elmondta, hogy a VMSZ abban érdekelt, hogy az elmúlt nyolc évet tudják folytatni a választásokat követően is.

Vajdaság minden részéről érkeztek a résztvevők (Lakatos János felvétele)

Vajdaság minden részéről érkeztek a résztvevők (Lakatos János felvétele)

 – Az ember mindig abban érdekelt, hogy a partnere sikeres legyen. A VMSZ-nek a Fidesz-KDNP stratégiai partnere, ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy a partnereink jól szerepeljenek az április 8-ai választásokon. Ennek érdekében sok mindent teszünk. Emellett van egy másik érdek, amely elsősorban nem pártérdek, hanem a vajdasági magyar közösség érdeke. Ez pedig az, hogy Magyarországnak olyan politikai összetételű parlamentje és kormánya legyen, amely az egyetemleges nemzetben való gondolkodást fogja továbbvinni. A határon túli magyar közösségeket, beleértve a vajdaságit is, nemcsak erkölcsileg és verbálisan, hanem minden egyéb módon támogatni fogja, akárcsak az elmúlt nyolc évben – nyilatkozta az elnök.

 Annak érdekében, hogy ez a kettős cél meg tudjon valósulni, a VMSZ mozgósította azokat a vajdasági magyarokat, akiknek van magyar állampolgárságuk, hogy regisztráljanak választókként. Másrészt a következő 30 napban figyelemfelhívó kampányt folytatnak – fogalmazott Pásztor. Emellett abban is a polgárok segítségére lesznek, hogy szabályosan tudjanak szavazni. Minderről folyamatosan fogják tájékoztatni a vajdasági magyar közösséget – mondta el az elnök.