2024. április 18., csütörtök

Tragédia a Nyugati–Moraván

A Déli–Morava és mellékfolyója, a Ribarska reka, 100 hektárnyi termőföldet öntött el

A hegyimentők továbbra is kutatnak a Nyugati–Morava vizében az a férfi után, aki néhány órával ezelőtt egy tutajról zuhant a folyóba.

A tragédia Požega környékén történt. A férfi egy másik férfi kíséretében egy szigetre indult a tutajjal, hogy megetesse a disznókat, a tutaj azonban felborult, a két férfi pedig az 5 Celsius–fokos folyóban végezte. A hegyimentők és a tűzoltók az egyik férfit élve mentették ki, a másik után viszont még kutatnak. A hegyimentők szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy élve húzzák ki a vízből a férfit.
Közben a Déli–Morava és az annak a vízgyűjtő területébe tartozó folyók, hegyi patakok, valamint záporpatakok vízszintje egyre vészesebben emelkedik. A Déli–Morava és annak egyik mellékfolyója, a Ribarska reka, vízszintje meghaladta a rendkívüli árvízvédelmi készültség szintjét. Egyelőre 100 hektárnyi termőföldet öntöttek el a folyók, Đunis és Kaonik falvak környékén. Ezen a két településen már a lakóházak udvarába is megérkezett a víz, illetve több pincébe és házba behatolt a víz. A helyi válságstábok kilátásba helyezték a két település lakosságának a kilakoltatását.
A Déli–Morava vízszintje Aleksinac környékén is folyamatosan növekszik, ám a válságstáb illetékeseinek értékelése szerint a környéket hatékonyan megvédi a Vitkovac határában felújított töltés. Pukovac faluban, Doljevac község területén, a belvizek miatt kerültek pincék víz alá. Nišben a dél–koreai Jura gyár közelében öntött el udvarokat a belvíz.