2024. április 19., péntek

Növekszik a vízállás a Morava térségében

A Dél-Morava és mellékfolyóinak vízállása folyamatosan növekszik, ezért rendkívüli árvízvédelmi helyzetet hirdettek ki tegnap a folyó térségében. Dragoljub Miljković, a Szerbia Vizei Közvállalat és a Morava Vízgazdálkodási Központ igazgatója szerint nem történhet semmilyen ,,drámai” eset, mivel a töltés állapota kielégítőnek nevezhető.

Hozzátette azonban, hogy kisebb szivárgás helyenként előfordulhat. A számítások szerint egy-két napon belül stabilizálódik a helyzet a térségben. Miljković szerint a Ribari falunál lévő területen a csapadékmennyiség következtében a megszokott mennyiségben árad a folyó, a Djunis településnél lévő regionális utat azonban elárasztotta a Dél-Morava. E térséget ugyanis a kruševaci önkormányzat illetékesei követik figyelemmel.

Kiemelte, hogy Niš lakosságának nem kell az árvíz veszélyétől tartania.

A rendkívüli árvízvédelemről szóló közlemény – emlékeztet Miljković – a veszélyeztetett területek 24 órás megfigyelését, a terepi szemlét és szükség esetén az utasítások kiadását foglalja magába. A Morava Vízgazdálkodási Központ a Dél-, a Nyugat- és a Nagy-Morava teljes vízgyűjtő területén Dél-Szerbia mintegy 68 községének védelmét biztosítja.

Az előrejelzések szerint a következő napokban további hóolvadással kell számolni. Az előttünk álló héten ugyanis melegebb, felhős idő várható, helyenkénti esővel. Csupán a pénteki és a szombati nap lesz csapadékmentes.