2024. március 29., péntek

Bábfesztivál lesz Zentán

Március 16. és 18. között tartják meg a rendezvényt

A hónap közepén Zenta ez idáig is gazdag művelődési palettájára egy újabb fesztivál kerül föl, amellyel elsősorban a legkisebbeket örvendezteti meg a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. Március 16-án veszi ugyanis kezdetét és 18-áig tart a Napsugár Báb- és Gyermekfesztivál, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeznek meg – nyilatkozta lapunknak Hugyik Richárd, a művelődési központ igazgatója önkormányzati sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a fesztivál a bábművészet, a gyermekirodalom és a kézművesség hagyományával kívánja megismertetni az óvodás és a kisiskolás korosztályt, a pedagógusok számára pedig a bábművészettel és gyermekirodalommal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat szándékoznak szervezni.

Március 16-án 9 órától a Zentai Alkotóházban a Jancsi Bohóc Bábszínháza előadásában A róka, a macska és a kakas című bábjátékot tekinthetik meg a legkisebbek. Ugyanebben az időpontban a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában Csík Mónikának, lapunk munkatársának Szekrénylakók című kötetét mutatják be. A könyvbemutatót a Zentai Alkotóházban is megismétlik délelőtt 11 órától.

Ugyanezen a napon 10 órától Éljen a szabadság! címmel Juhász Lassú Kornélia könyvtáros vezetésével a zentai általános iskolások részére játékos könyvtári foglalkozást rendeznek. 13 órától az alkotóházban Krnács Erika és Zsoldos Ervin előadásában Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményéből hallhatnak részleteket a legkisebbek, ezt a Rozetta Kézművestársaság kézműves-foglalkozása követi.

A Napsugár Báb- és Gyermekfesztivál ünnepélyes megnyitóját szombaton, március 17-én 10 órakor tartják, majd a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében a Dárika bábcsoport Sündisznócska című előadását tekinthetik meg a műfaj kedvelői. A műsorterv szerint 10 óra 35 perctől Kopasz Ildikó óvónő, a Hófehérke Óvoda igazgatónője a síkbábkészítés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, majd 11 órától Sziráczky Katalin bábművész óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt, interaktív műsora következik a kamarateremben, déltől pedig Szőke Anna tart előadást a bábművészet óvodapedagógiai alkalmazásáról. 12.30-tól Ripcó László és Ripcó Franciska bábművészek marionettbáb-revüje következik a színházteremben, 14 órától pedig a fesztivál főrendezvényét, a Juhász zenekar gyermekműsorát tekintheti meg a közönség.

A fesztivál utolsó napján, vasárnap 9 órától a kamarateremben a Szabadkai Gyermekszínház 9–36 hónapos korosztálynak szánt Színes mesék előadását tekinthetik meg az érdeklődők, 11 órától a Karlson kalandjai című előadást mutatja be a társulat.

Ingyenes helyjegyet a Művelődési Ház jegypénztárán vagy a 024/812-603-as telefonszámon foglalhatnak az érdeklődők.

Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja elmondta, hogy a zentai önkormányzat és a művelődési központ az eddig is számos színvonalas programot és szórakozási lehetőséget bővítette ki hagyományteremtő szándékkal a fesztivállal, amelyet a művelődési intézmény illetékeseivel közösen álmodtak meg.