2024. április 18., csütörtök

Új tehetségfejlesztő program indul Zentán

Az Ingenium Iskola foglalkozásaira az általános iskolás diákokat várják

Ingenium Iskola néven új tehetségfejlesztő programot indít általános iskolások számára a zentai InGenium Alapítvány, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziummal együttműködve. A négy szakterületet felölelő programot három korcsoport számára hirdették meg, amelyeknek tagjai március 10. és május 26. között minden hétvégén ingyenes természettudományi foglalkozásokon vehetnek részt.

– Az InGenium Alapítvány és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium már régóta szeretett volna elindítani egy olyan programot, amely lehetőséget teremt arra, hogy ne csupán a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókkal lépjünk kapcsolatba, hanem a náluk fiatalabbakkal is. Az Ingenium Iskola keretében meghirdetett emelt szintű foglalkozásokra elsősorban azokat a zentai általános iskolás diákokat várjuk, akiket érdekelnek a természettudományok, ugyanis azt szeretnénk, ha az érdeklődési körüknek megfelelően tudnánk nekik fejlődési lehetőséget nyújtani, olyan utat mutatva számukra, amely esetleg az egész életpályájukat meghatározhatja – mondta el lapunknak Szepesi Zoltán, az InGenium Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, hozzátéve, a matematikai foglalkozásokat a 3–4. és az 5–6. osztályos diákok számára hirdették meg, a 7–8. osztályosok pedig a nekik szervezett felvételi felkészítő foglalkozásain részesülhetnek hasonló jellegű képzésben. Az informatikai foglalkozásokra az 5–6. és a 7–8., a fizikai és kémiai foglalkozásokra pedig a 7–8. osztályos tanulókat várják.

– Az Ingenium Iskola keretében megvalósuló foglalkozások ingyenesek. Az összejövetelekre szombatonként kerül sor. Az előadók a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanárai lesznek, akik valamennyien a saját szakterületük legkiválóbb képviselői közé tartoznak. A matematikai foglalkozásokat mgr. Csikós Pajor Gizella, Kaszás Botos Zsófia és dr. Ripcó Sípos Elvira tartja, a kémiát Szórád Endre, a fizikát Bordás Árpád, az informatikát pedig Kőrösi Gábor és Esztelecki Péter irányítja, akik a diákok korosztályának megfelelő módszerek alkalmazásával oktatják majd a résztvevőket, és az adott területre vonatkozó programokat úgy dolgozták ki, hogy azokban minél nagyobb teret kaphassanak azok a témakörök, amelyek iránt a csoportok tagjai fokozott érdeklődést mutatnak. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a résztvevők igényeit is figyelembe vegyük – magyarázta Szepesi Zoltán, hozzátéve, az Ingenium Iskolát szeretnék hagyományossá tenni annak érdekében, hogy a diákok és a szüleik is tudjanak számítani rá, éppen ezért a következő évi foglalkozások megszervezéséhez szükséges anyagi források előteremtése érdekében máris megkezdték a pályázati lehetőségek feltárását. A céljuk az, hogy a következő tanévben is ingyenesen tudják megszervezni a diákok számára a foglalkozásokat.

A mostani képzés március 10-én indul, az utolsó összejövetelekre pedig a terveink szerint május 26-án kerül sor. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét arra, hogy a helyek száma korlátozott, ugyanis 10–15 fős csoportok kialakítását tervezik.

A szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium támogatásával létrejött Ingenium Iskolával kapcsolatban további információk az alapítvány www.ingenium.rs címen elérhető honlapján, valamint az alapítvány Facebook-oldalán találhatók, bővebb tájékoztatás pedig 024/816-666-os telefonszámon kapható.