2024. április 18., csütörtök

Segítségnyújtás a nehéz helyzetekben

Egy tál meleg étel és melegedő a rászorulóknak

A tél az utóbbi napokban nagyon is részévé vált mindennapjainknak. Hideg van, hó és ónos eső esik, a közlekedés nem zökkenőmentes, és naponta többször is kénytelenek vagyunk lapáttal és seprűvel felfegyverkezve az utcára és az udvarra vonulni, hogy néhány centivel ismét magasabb legyen az összelapátolt hókupac. Ám ezek a mindennapos keservek messze elmaradnak, ha eszünkbe jut, hogy miként érinti ez az időjárás azokat, akik hólapátolás után sajnos nem a jól fűtött szobába vonulnak.

A Vöröskereszt székháza Topolyán (Sihelnik Ágnes felvétele)

A Vöröskereszt székháza Topolyán (Sihelnik Ágnes felvétele)

A Vösröskereszt világszerte azon munkálkodik, hogy a rászorulók számára segítséget nyújtson, és élhetőbbé, elviselhetőbbé tegye a nehéz helyzetben lévők mindennapjait. A Vöröskereszt topolyai szervezete is ennek szellemében tevékenykedik. Tevékenységük a hideg, téli időszakban fokozottabb, hiszen ez az évszak talán a legnehezebb azok számára, akik nehéz helyzetben élnek.

A Vöröskereszt topolyai szervezetének titkára, Lestár Tibor elmondta, hogy hideg időben a szervezet épületének nagyterme szükségszerűen melegedővé változtatható.

– A Vöröskereszt nagyterme télen állandóan fűtve van, a fűtés technológiája ugyanis megköveteli ezt. A terem valójában a nyugdíjasok társalgója, klubterme, akkor lett kialakítva, amikor maga az épület is felépült, a projektum része volt ugyanis egy ilyen helyiségnek a kialakítása, amelyhez hasonlóan Pacséron és Gunarason is sor került ilyen termek kialakítására ugyanazon projekt keretében. Ide általában a helyi nyugdíjasok járnak, társasjátékot játszanak, beszélgetnek, olvasgatnak, kávéznak, teáznak vagy esetleg közös költségen főznek, sütnek valamit. A rendkívüli helyzetekben ezt a termet tudjuk elsőként melegedőnek kinevezni. Abban az esetben a terem nemcsak addig lesz nyitva, amíg a nyugdíjasok által alkalmazott háziasszony itt tartózkodik, hanem amíg a felhasználóknak szükségük lesz rá – nyilatkozta Lestár.

Az átmenetileg melegedővé kinevezhető helyiség befogadóképessége flexibilis, 80-90 ember befogadására könnyedén alkalmas, viszont adódott már olyan rendkívüli helyzet, amikor mintegy 120 embernek nyújtott menedéket a néhány évvel ezelőtti tomboló hóviharban.

A Vöröskereszt topolyai szervezet téli programját képezi a népkonyha, melynek keretében a rászorulók naponta juthatnak főtt egytálételhez.

– A népkonyha novembertől áprilisig, a téli időszakban működik. Hetente négyszer: kedden, szerdán, csütörtökön, és pénteken juttatjuk meleg ételhez a rászorulókat. Ünnepek idején megerősített ételt és száraz élelmiszert is osztunk ki konzervek formájában. A népkonyhás listákat a szociális központ állítja össze, mi pedig csak a szolgáltatást végezzük a főzéstől a kiszállításig és az elosztásig. Jelenleg csaknem 780 felhasználónk van, ebből 175 gyermek és több mint 600 felnőtt. Topolyán két elosztóhelyünk van, a Vásártéri Otthon és az Új Otthon. Tizenhárom helyi közösségbe és hét iskolába szállítunk naponta egytálételt és kenyeret – mondta el lapunknak a Vöröskereszt topolyai szervezetének titkára.