2024. április 19., péntek

Hívogató szerelem

Ma, szombaton Gazdag Ág

Ma egész Oromhegyes a szerelem lázában fog égni, amibe bekapcsolódnak majd a környező települések és a távolabbról érkezők is, akik a néphagyományokkal hozzák felszínre mindezt. Nem másról van szó, mint a 30. Gazdag Ágról, arról a nagy múltú, Pro Urbe díjas rendezvényről, amely a néphagyományok felelevenítését és továbbadását tűzte ki célul már sok éve. Minden évben egy központi téma köré csoportosítják a fellépő művelődési egyesületek tagjai a bemutatkozásukat. Ez most a szerelem lesz. Várhatóan úgy, mint a korábbi években, a színpadon bemutatkozó műkedvelők előadásaikkal, dalaikkal, jeleneteikkel is, de még a bemutatandó tárgyakkal és ételekkel is mind-mind valamilyen módon kapcsolódni fognak a legmeghatározhatatlanabb és legirányíthatatlanabb érzéshez. Az MNT és a községi önkormányzat is fokozott figyelmet fordít erre az eseményre, hogy miért, azt Nyilas Leonov Anita művelődéssel megbízott tanácsnok, az MNT alelnöke fejtette ki:

Puskás Károly felvétele

Puskás Károly felvétele

– Az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület immár harmincadik alkalommal szervezi meg a Gazdag Ágat. Szombaton 17 órai kezdettel a szerelem témakörét dolgozzák föl a gyermekkortól a házasságig. Egy olyan rendezvényről van szó, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye, de ugyanígy viszonyul hozzá Magyarkanizsa község önkormányzata és vezetősége is. Ez a szemle a környékbeli művelődési egyesületeknek egyfajta játékos vetélkedője. Az idei meghívottak: Adorján, Kispiac, Horgos, Ludas, Magyarkanizsa, Martonos, Orom, Tornyos, Völgyes és Törökkanizsa, és természetesen bemutatkozik a házigazda szerepét betöltő Oromhegyes is. A szemle több körben versenyezteti a csoportokat, kiértékelik a munkájukat, majd összegeznek, de az igazi hozadék a hagyományok felelevenítése, hogy a régmúlt idők ne merüljenek a feledés homályába.

– A fiatalokat is szeretné megszólítani a Gazdag Ág, ez is a célok közé tartozik. Sikerül?

– Ha abból indulok ki, hogy Koncz Lázár vezetésével az egyesület bevonja a tanítókat, óvónőket a rendezvény szervezésébe és lebonyolításába, és mellétesszük azt is, hogy a hagyományápolás már választható tantárgy az iskolákban, akkor minden okunk megvan a bizakodásra, hogy el fog jutni a célba, a gyerekekhez.

A rendezvény a fiataloknak és az idősebbeknek is többórás szórakozást nyújt, továbbá régi ételeket tálalnak föl, a kiállítás pedig kísérője és kiegészítője lesz idén is a 30. Gazdag Ágnak.