2024. március 28., csütörtök

A Tűnj el! győzött a független filmek versenyében

A Tűnj el! című társadalomkritikai horror győzött a független filmeket jutalmazó 33. Independent Film Spirit Awards-gálán szombaton Los Angelesben

A komikus Jordan Peele első rendezése, amelyet Oscar-díjra is jelöltek négy kategóriában, elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Spirit-díjat.

A Tűnj el! a független film nagy szenzációja lett, a mindössze 4,5 millió dollárból forgatott produkció világszerte 255 millió dollár bevételt hozott eddig. Az alkotás a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is versenyben van az Oscarért.

Az elmúlt négy évben a Spirit Awards győztese egy nappal később elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is.

A legjobb női főszereplő díját Frances McDormand, a Három óriásplakát Ebbing határában főhőse nyerte el, a legjobb férfi színész díját a francia-amerikai Timothée Chalamet, a Szólíts a neveden homoszexuális románc főszereplője kapta.

A legjobb forgatókönyvért járó díjat Greta Gerwignek (Lady Bird) ítélték oda, a dokumentumfilmes mezőnyben Agnes Varda és JR Faces Places című alkotása győzött, a legjobb külföldi film a chilei Sebastiano Lelio Una mujer fantástica című alkotása lett, Daniela Vega transznemű színésznővel a főszerepben.

A Spirit Awards díjait gyakran emlegetik "független Oscarokként", mivel a hollywoodi nagy stúdiókon kívül, független produkcióban született, 20 millió dollár alatti költségvetésből készült alkotásokat ismerik el velük.

A jelölteket a Film Independent nonprofit szervezet egy bizottsága válogatja ki, a díjakról pedig a szervezet több ezer fős tagsága dönt. Az elismeréseket hagyományosan egy nappal az Oscar-gála előtt egy, a SantaMonica-i strandon felállított ünnepi sátorban adják át.

A Spirit, a filmdíjszezon utolsó előtti állomása, elég jó barométere az Oscarnak, a tavalyi győztes, a Holdfény például tavaly az Oscar-gálán is elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést.