2024. március 28., csütörtök

A csábos Makarska

Vásár utáni gondolatok az idegenforgalmi kínálatról

Andalító dallam, csábító illat, elvarázsoló hangulat, gondosan előkészített dekoráció, szemet gyönyörködtető látvány, étel- és italkülönlegességek, egyszóval kedvcsináló kínálat fogadta a Belgrádba látogatókat a múlt hét végén a 40. Turisztikai Vásáron. A szervezők gondosan elterveztek mindent. A látogatók a bejáratnál rögtön a borvásárral szembesülhettek, ahol sajtot, sonkát, almát, lepényt és finom sülteket kínáltak a kóstolásra szánt nedű mellé. Onnan a szuvenírkiállításhoz vezetett az út, itt is bőven volt mitől elcsábulni, majd az idegenforgalmi létesítmények berendezésének bemutató csarnoka következett, tele ultramodern és kényeztetően kényelmes megoldású bútorokkal, ötletes térmegoldásokkal és egyéb kiegészítőkkel, ami egy szállodához vagy turisztikai központhoz szükséges. Ha mindezt körbejárta a nagyközönség, odaérhetett az idegenforgalmi kínálatok sokaságát bemutató csarnokokhoz.

Najviše pažnje privukao je štand 1A Travela (Foto: Marta Varju)

A török 1A Travelé a leglátványosabb stand (Varjú Márta felvétele)

A „Vár rád a pihenés” szlogen jegyében 55 országból 1200 kiállító kecsegtette a turistákat különböző ötlettel, javaslattal az idei nyárra vonatkozóan. Görögország mint partnerország igazán kitett magáért. Gazdag, jól áttekinthető és szerb nyelvű reklámanyaggal, kedvezőbbnél kedvezőbb, sokrétű kínálattal népszerűsítette a nyaralási lehetőségeket. Volt miből válogatni. Nem kell csodálkozni a nagy felkészültségen, hiszen ahova évente 20 millió turista ellátogat, ott biztos értenek ehhez a szakmához. Talán a leglátványosabb standja a jobbára törökországi kínálattal előrukkoló, aránylag fiatal 1A Travel utazási irodának volt, szinte a terem központi helyén. Nagy sürgés-forgás övezte a felállított tárgyalóirodákat, Mehmet Günzül, az egyik tulajdonos lélegzetnyi szünetet sem tartva, folyamatosan tárgyalt, türelmesen és előzékenyen bemutatva mindenkinek, aki érdeklődött, az idei programba beépített újdonságot, Máltát és Ciprust. A közelükben, nem annyira tetszetős helyen húzódott meg a mégis nagy forgalommal dicsekvő Titelprevoz utazási iroda. Nem csodálkoztunk a nagy jövés-menésen, hiszen ők képviselték egyedül a horvát tengerparti kínálatot. Tengerészpólós hoszteszek fogadták az érdeklődőket. Halászhálóval, vasmacskával, hajókormánnyal és egyéb dekorációval díszített környezetben, ízléses kagyló-kő kompozícióval ékesített asztalok fogadták az odaérkezőket. Aki leült, azt fügével, dalmát nedűvel és egyéb finomsággal kínálták.

Marta Bulatović i Jožef Solda su pričali o prednostima letovanja u Makarskoj (Foto: Marta Varju)

Bulátovity Márta és Szolda József Makarska szépségét és az ottani üdülés előnyeit méltatta (Varjú Márta felvétele)

Aki emlékszik még a jugoszláv tengerpart kínálta lehetőségekre, az tudja, hogy az Adria idegenforgalmi gyöngyszeme egykoron Makarska volt. Ez az iroda tisztában van ezzel, így fő kínálataként Makarskát jelölte meg, s ezzel csábítja a nagyközönséget 12 éve. Bulátovity Márta, a cég tulajdonosa, szívesen állt lapunk rendelkezésére néhány mondat erejéig.

– Az idei vásáron mi vagyunk a horvátországi kínálatnak az egyetlen képviselői, mivel a zágrábiak most nem vesznek részt a kiállításon, így megtalálható nálunk mindaz, ami a horvát tengerparton elérhető. Mondhatom, nagy az érdeklődés. Ezúttal sokkal inkább izgatja őket a dalmát tengermellék, mint a korábbi években.

Nincs némi fenntartás a turistákban?

A hazai borok kínálata (Varjú Márta felvétele)

A hazai borok kínálata (Varjú Márta felvétele)

A Titelprevoz volt az egyetlen horvátországi képviselő az idegenforgalmi vásáron (Varjú Márta felvétele)

A Titelprevoz volt az egyetlen horvátországi képviselő az idegenforgalmi vásáron (Varjú Márta felvétele)

– Mi 12 éve foglalkozunk ezzel a munkával, leginkább Makarskát kínáljuk, s tapasztalatból mondom, hogy ez alatt az idő alatt az odalátogatóknak nem volt semmilyen kellemetlenségük, jól érezték magukat az üdülés során, és gazdag, szép élményekkel tértek haza. Minden évben nagyobb és nagyobb az érdeklődés irántunk. Talán ezt annak is köszönhetjük, hogy mi nem árulunk zsákbamacskát, amit kínálunk, azt teljesítjük is. Nyugodt, színvonalas, élményben gazdag nyaralást ajánlunk, és ezt is kapják cserébe. Makarskának nagyon jó az elhelyezkedése, 56 km-re van Splittől, 120 km-re Dubrovniktól.

Talán a népszerűség kulcsa, hogy önök biztonságot ígérnek, és állják a szavukat.

– Igen, részben. Mi szervezzük az utat, autóbusszal szállítjuk el az érdeklődőket, begyűjtjük az utasokat Vajdaság több településéről (Szabadka, Zenta, Magyarkanizsa, Ada, Óbecse, Zombor, Kúla, Újvidék érintésével), és az apartmanig visszük őket. De ha valaki saját gépkocsival szeretne eljutni, azt is biztonságosan megteheti. Az út kiváló, s a helyszínen parkolási lehetőséget nyújtunk minden egyes ügyfelünknek. Meggyőződésem, hogy azért a hely szépsége még a közlekedésbiztonságnál is vonzóbb, hiszen gyönyörű fenyves erdő övezi a makarskai tengerpartot. Napernyőt szinte nem is kell használniuk a strandolóknak, behúzódhatnak az árnyékban, ha kedvük úgy tartja. A tenger gyönyörű kék és tiszta vizű, a városban pezsgő élet folyik, és rengeteg a nevezetesség. Lehet barangolni, aki a hegymászás szerelmese, annak ott van a közeli Biokovo. Egyszóval minden igényt kielégít, s egyáltalán nem unalmas az ott-tartózkodás. Tavaly nagyon jó szezont zárhattunk, egy-egy váltásban 100–150 turistánk is volt. Bizony, ha visszatekintek az első évekre, amikor csak tízen voltak váltásonként, ez nagy haladás.

A szlovén sonkának nagy a keletje (Varjú Márta felvétele)

A szlovén sonkának nagy a keletje (Varjú Márta felvétele)

Talán ez ideális hely lenne arra, hogy az idén megszervezendő Magyar Szó Strandszépe-választás valamelyik helyezettje a párjával együtt ellátogasson Makarskára.

– Igen. Ezúttal fel is ajánlunk önöknek egy 9 napig tartó, félpanziós, makarskai nyaralást úttal együtt szeptember folyamán a Magyar Szó Strandszépe-választás egyik nyertesének – vette át a szót Szolda József, a Titeltravel munkatársa. Tőle azt is megtudtuk, hogy jövőre a horvátországiak charter járatot fognak indítani Brač és Belgrád között, tekintettel arra, hogy folyamatosan növekszik az érdeklődés a dalmáciai nyaralás iránt. A Titeltravelt bízták meg ennek a különjáratnak a képviseletével, hetente egyszer fog jönni-menni a repülő Bračról az adott szigetre. Onnan szinte minden ismertebb nyaralóhely könnyűszerrel megközelíthető. De ők abban bíznak, hogy a csábos Makarska lesz továbbra is a legnépszerűbb.