2024. április 24., szerda

Kupuszinai kékfény

Kegyetlen rablás a településen – A polgárok és a közbiztonság

Vidékünk sajtóorgánumait az elmúlt hétvégén bejárta a hír miszerint bácskertesi otthonában megtámadták a 67 éves Kis Jánost, és testi erőszak alkalmazásával próbálták megtudni, hogy a férfi hol tartja a pénzét. A nyugat-bácskai településen ma is értetlenül állnak a történtek előtt, hisz egy nyugodt, békés faluról van szó, ahol ritkán történik bűncselekmény.

Sok a magányos ember, és sokszor szomszédok sincsenek, akik figyelni tudnának a mellettük lévő portára (Gergely Árpád felvétele)

Sok a magányos ember, és sokszor szomszédok sincsenek, akik figyelni tudnának a mellettük lévő portára (Gergely Árpád felvétele)

Bácskertesnek vagy közismertebb nevén Kupuszinának egykor csaknem 3000 lakosa volt, de mára csupán 1300-an élnek a faluban. Tavaly kilenc gyerek született. A településen több üres ház áll, sok az egyedül élő idős személy. A faluban aktív közösségi élet folyik, több civil szervezet is működik, amelyek valamilyen szinten a falu minden lakosát meg tudják mozgatni. A település nevével leginkább a médiumok művelődési rovatában találkozhatunk. Bácskertesen a lakosság egy jelentős hányada mezőgazdasággal, azon belül is elsősorban zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik, és több termelő sikeresen vett részt a Prosperitati Alapítvány pályázatain. A falu a közeljövőben egy benzinkúttal és egy bankkal gazdagodik majd, ami megkönnyítheti az itt élők életét, illetve az ipari parkba tervezett beruházások is pozitív irányban hathatnak ki a munkavállalásra.

Hamarosan térfigyelő kamerákat szerelnek fel a faluba vezető utak mentén (Gergely Árpád felvétele)

Hamarosan térfigyelő kamerákat szerelnek fel a faluba vezető utak mentén (Gergely Árpád felvétele)

A minap ellátogattunk Bácskertesre, hogy minél többet megtudjunk az elmúlt héten történt esetről, valamint, hogy informálódjunk a település közbiztonságáról. Mint kiderült, Kis János szerény körülmények között, visszahúzódó életet élt, és nagyon ritkán látták a faluban. Korábban Kis a testvérével élt, ám annak halála óta egyedül lakott. Gyerekei nem voltak, látogatókat nem fogadott, és az édesanyja testvérének családja viselte gondját. Az információk szerint Kis János az Apatini Sörgyárban dolgozott, és annak privatizációja után eladta részvényeit, aminek köszönhetően némi pénzösszeghez jutott. A feltételezések szerint az elmúlt pénteken bekövetkezett támadás hátterében ez a pénz áll. A támadók pénteken fél négykor törtek be Kishez. Az elkövetők megkötözték a férfit, majd ütlegelni kezdték, és többször megvágták a karját. Miután a betörők átkutatták a lakást, otthagyták az eszméletlen férfit, akit kora délután a postás talált meg, aki a nyugdíjat vitte ki neki. Kist a zombori kórházba szállították. A hírek szerint a férfit négy szerbül beszélő, álarcos férfi támadta meg. Értesüléseink szerint a betörők átkutatták az egész épületet, mindent felforgattak, de semmit sem vittek el.

Rekettye Róbert (Gergely Árpád felvétele)

Rekettye Róbert (Gergely Árpád felvétele)

Hodovány Attila (Gergely Árpád felvétele)

Hodovány Attila (Gergely Árpád felvétele)

Marásek Mária (Gergely Árpád felvétele)

Marásek Mária (Gergely Árpád felvétele)

Mária, a szomszédasszony (Gergely Árpád felvétele)

Mária, a szomszédasszony (Gergely Árpád felvétele)

Lapunk kérdésére Rekettye Róbert, a bácskertesi helyi közösség elnöke elmondta, hogy a település békésnek mondható, ahol csak nagyon ritkán történnek bűnesetek, és ezek döntő többségében kis értékű lopásról van szó:

– Ilyen extrém eset még nem volt, mint ami az elmúlt héten történt. Itt legfeljebb az történik, hogy a kocsma elől ellopják a kerékpárt. Nem történnek lopások vagy házfeltörések, vagy más bűncselekmények. Zomborban van egy befogadóközpont, és a menekültek amikor onnan elindulnak a horvát határ felé, akkor a falunkon is keresztülmennek, hisz éppen útba esik nekik. Tavaly ősszel volt olyan eset, hogy a migránsok betértek valamelyik üresen álló házba. Ott éjszakáztak, de utána nappal már nem lehetett őket látni. Máshonnan hallottuk, hogy kárt tesznek a gyümölcsösökben, de nálunk semmi ilyesmi nem történt. A csősz a tavalyi év végén azt jelentette ki, hogy olyan kevés lopás még soha nem történt, mint 2017-ben. A Duna mellett található víkendtelepen megtörténik, hogy a vendégek elvisznek néhány gyümölcsöt, almát vagy barackot, megszednek egy zacskóval, de nem beszélhetünk komolyabb lopásról – fogalmazott Rekettye.

Hodovány Attila, a helyi közösség titkára mindezekhez hozzátette, hogy a legnagyobb károkat inkább az őzek okozzák:

– Csoportosan jönnek az erdőből. Az erdőgazdaságnak fel kellene újítania a kerítést, amit 30–40 évvel ezelőtt felhúztak. Az őzek nagy károkat okoznak a gyümölcsösökben, ameddig elérik, a termőrügyeket leeszik a fákról. Aki télire kint hagyta a káposztáját vagy a bimbóskeljét, esetleg a kukoricáját, annak azzal is számolnia kell, hogy azt is megeszik az őzek, de kora tavasszal a salátát és mindenféle zsenge növényt megdézsmálnak. Már a falu alá is fölmerészkednek, és az ott álló górékban lévő kukoricát is megdézsmálják – mondta Hodovány.

A múlt pénteki rablótámadással kapcsolatban a helyi közösség elnöke és titkára kifejtette, hogy tudomásuk szerint az elkövetők nem hagytak ujjlenyomatokat, valószínűleg kesztyűt viseltek. A falu központjában több térfigyelő kamera is működik. Az apatini rendőrség munkatársai ezen kamerák felvételeit az esetet követően átnézték. Itt jegyezzük meg, hogy a héten megtartott helyi közösségi ülésen döntés született arról is, hogy a falu két, Zombor, illetve Apatin felőli bejáratánál egy-egy újabb térfigyelő kamerát helyeznek ki, hogy ezzel is növeljék a faluban élők biztonságát. Habár mint megtudtuk, a faluba senki sem jöhet be úgy, hogy arról ne szereznének tudomást a falusiak, hisz mindenki ismer mindenkit, így azonnal észreveszik a nem odavalósiakat.

Kis János otthona közelében él Mária, aki elmondása szerint szinte napi kapcsolatban volt a múlt heti bűncselekmény áldozatával. Telefonon beszéltek, segítettek egymásnak, például a gyógyszerek megvásárlásával, és alkalomadtán kaláccsal is megkínálta a férfit. Kis János többször is meghívta magához, de ő nem ment be hozzá, mivel több kutyája is volt. Ezek a kutyák a betörés napján eltűntek, tudtuk meg Máriától, aki azt is elmondta, hogy egyedül él, és az eset félelemmel tölti el:

Bácskertes nyugodt falu, ahol ritkán történik bűncselekmény (Gergely Árpád felvétele)

Bácskertes nyugodt falu, ahol ritkán történik bűncselekmény (Gergely Árpád felvétele)

Kupuszinán már csak 1300-an élnek (Gergely Árpád felvétele)

Kupuszinán már csak 1300-an élnek (Gergely Árpád felvétele)

– Ilyen eset, mint múlt pénteken, még nem történt. Két-vagy három évvel ezelőtt rövid idő leforgása alatt több helyre is betörtek, de egy ideje semmiféle bűncselekményről nem hallottam. Sok a magányos ember, és sokszor szomszédok sincsenek, akik figyelni tudnának. Az ajtókat, kapukat zárjuk, de aki be akar menni, az úgyis bemegy – fogalmazott Mária. Beszélgetőpartnerünk azt is elárulta, hogy hozzá több alkalommal is betörtek. A korábban elhunyt férje műhelyéből vittek el szerszámokat. Mária kamerákat is kihelyeztetett az udvarába, hisz rendszeresen kijár a zombori piacra, így egész délelőtt üresen áll a ház. Egy alkalommal a kamera rögzítette, ahogy két férfi bemegy az udvarába, de akkor nem vittek el semmit. Az esetről a rendőrök is tudtak, de Mária nem tett feljelentést, hisz mint mondta „engem nem fognak a bíróságon ide-oda hurcolni.” Ezen esetek körülbelül négy éve történtek, de azóta nem történt hasonló.

Marásek Mária a helybeli József Attila Általános Iskola tanítónője elmondása szerint a falubeliek mindegyike hallott az esetről, ugyanakkor nincs pánikhangulat:

– Természetesen a faluban beszélnek az esetről, de konkrétat nem tudunk még mi sem. Én erre azt mondom, hogy a rendőröknek nem az utcán a kerékpárosokat kell állítgatniuk, meg azt ellenőrizniük, hogy a faluban be van-e kapcsolva a biztonsági öved, hanem arra fektetni a hangsúlyt, hogy a közbiztonságot vigyázzák, éjszaka is, mert ugye akkor történt ez az eset is. Eddig csak kisebb lopásokról hallottam, volt olyan, hogy az ékszereket elvitték. Itt, az iskola közelében történt egyszer, hogy a lakók elmentek a piacra, közben a tolvaj bemászott a kapun, de a szomszédok vagy a kutya megijesztette, úgyhogy ki is ugrott és elmenekült. Nem tudom, hogy ezekben az esetekben kiderült-e, hogy ki volt a tettes, és kíváncsi vagyok rá, hogy most ki fog-e derülni – fogalmazott Marásek Mária.