2024. április 24., szerda

Podela prema broju stanara

Kako da znamo ko koliko vode troši?

U Subotici u zgradama u većini slučajeva je postavljen po jedan vodomer, koji meri potrošnju cele zgrade. Naplata potrošnje se vrši tako što se ukupna potrošnja podeli na broj stanara. Ovaj način naplate uopšte nije pravedan. U nekim stanovima živi više osoba nego što je prijavljeno, a u nekima žive podstanari koji takođe nisu prijavljeni. Zbog toga dolazi do nezadovoljstva stanara. Vezano za ta pitanja, razgovarali smo sa Zvonimirom Perušićem, rukovodiocem korisničkog servisa Komunalnog preduzeća u Subotici. Objasnio nam je da je tačno da se obračun vrši na osnovu broja stanara određene zgrade, i da za tačnost podataka odgovara predsednik kućnog saveta, koji vodi računa o toj zgradi. On treba da prijavi povećan ili smanjen broj stanara u svakom stanu i to do pretposlednjeg dana u mesecu. Za svaku primedbu stanari treba da se obrate predsedniku kućnog saveta. Vezano za ovu temu, potražili smo Agotu Senji Bereš, profesionalnog menadžera za stambenu zajednicu, saradnika Problem Solved preduzeća, koja nam je rekla da se i ona susretala već sa ovim problemom i da je to često tema sastanka stanara:

-Na tim sastancima kažem da treba da prihvatimo ovaj sistem podele. Trudimo se da prevaziđemo ovaj problem na taj način što na oglasnu tablu istaknemo kolika je bila potrošnja za prethodni mesec i koliki broj stanara je prijavljen po stanu. Mi imamo obavezu da registrujemo svakog stanara, upišemo brojeve lične karte, telefone, ne samo zbog potrošnje vode, već i zbog mogućih drugih problema kako bi mogli obaveštavati, ili ako se desi neka havarija, da znamo ko je odgovoran. Mi u stanove ne možemo ulaziti da bi proveravali stanare, zato vlasnici i stanari treba da nas obaveštavaju o promenama. Uglavnom, ako ima nekih netačnih podataka na obaveštenju na oglasnoj tabli, obaveste nas komšije i mi možemo korigovati te podatke - rekla je Agota.

Na osnovu ovih informacija možemo reći da se ne radi o nekom pravednom sistemu, ali se takođe čini da se u bližoj budućnosti način obračuna neće menjati.