2024. április 20., szombat

A nemzet jövőjének az egészséges család az alapja

Topolyán vette kezdetét a 2018 a külhoni magyar családok éve rendezvénysorozat

Az idei évet a külhoni magyar családok évének nyilvánította Magyarország kormánya. Az ehhez kapcsolódó programsorozat első állomása Topolyán zajlott tegnap délelőtt, a Magyar Nemzeti Tanács és a topolyai önkormányzat támogatásával.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős állam - titkára a Topolyai községi képviselő-testület dísztermében ünnepélyesen  megnyitotta a 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei  rendezvénysorozatot (Lakatos János felvétele)

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős állam - titkára a Topolyai községi képviselő-testület dísztermében ünnepélyesen megnyitotta a 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei rendezvénysorozatot (Lakatos János felvétele)

A magyar kormány kezdeményezésére zajló program egyik mottója, hogy egészséges családok nélkül nem lehet számbeli és gazdasági gyarapodást elérni. A Kárpát-medence több országában zajló rendezvénysorozatot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a topolyai községi képviselő-testület dísztermében nyitotta meg. A rendezvényen Potápi Árpád János kiemelte, hogy Magyarország a határain túlra is kibővítette a családtámogatási rendszerét.

– A Köldökzsinór program és a Babakötvény támogatás a határon túl is elérhető ez évtől külhoni nemzettársaink számára. Emellett szeretnénk kiemelni a családi vállalkozásokat, valamint a családok boldogulását segítő programok lebonyolítását is támogatjuk a jövőben. Ezekbe a családbarát pályázatokba bekapcsolódhatnak az egyházak, a civil szervezetek és az önkormányzatok is. Egyáltalán nem mindegy, hogy a szülők milyen óvodába íratják a gyermeküket. A magyar kormány az elmúlt két évben óvoda-felújítási és -fejlesztési programot hirdetett meg, amibe bevontuk az önkormányzatokat, az egyházi szervezeteket és a Vajdasági Magyar Szövetséget is. A következő években pedig azt szeretnénk elérni, hogy minden magyar, és valamennyi vegyes házasságból származó gyermek magyar oktatási intézményben tanuljon – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A 2018 a külhoni magyar családok éve rendezvénysorozat megnyitójának résztvevői (Lakatos János felvétele)

A 2018 a külhoni magyar családok éve rendezvénysorozat megnyitójának résztvevői (Lakatos János felvétele)

A topolyai községi képviselő-testület zsúfolásig megtelt dísztermében a vajdasági magyar politikum, védőnők és kismamák jelenlétében Potápi Árpád János államtitkár a 2018 a külhoni magyar családok éve elnevezésű rendezvénysorozat első állomásán elmondta, hogy a tematikus év keretében a külhoni magyar családok programjainak támogatására és pályázataira a Miniszterelnökség egymilliárd forintot irányoz elő.

– Az előttünk álló időszakban az általános iskolás és a középiskolás korosztályra is szeretnénk kibővíteni a támogatási hálózatot. Mindezt az irányvonalat akkor koronázza siker, ha megvalósul a szülőföldön való boldogulás eredménye, az oktatási, kulturális és szociális intézményrendszer megerősödése mellett oda kell figyelni térségünk társadalmi problémáinak a megoldására, illetve a gazdaságfejlesztésre – ismertette a Miniszterelnökség terveit Potápi Árpád János, aki arra kérte a megjelenteket, hogy figyeljék a Nemzetpolitikai Államtitkárság családi vállalkozásokat és a családbarát programokat támogató pályázati kiírásait az interneten.

A programsorozat ünnepélyes megnyitóján Kislinder Gábor községi elnök méltatta a családi háttér fontosságát az anyanyelv megőrzésében, majd a Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke mondott köszönetet a magyar kormánynak azért, hogy felismerte a családtámogatás fontosságát vidékünkön. A rendezvényen tiszteletét tette egyebek mellett Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, dr. Menyhárt Attila vezetőkonzul, Kádár Zoltán kabinetfőnök, Pásztor István, a VMSZ elnöke, valamint Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

CSALÁDTÁMOGATÁS AZ ALAPOKTÓL

A Magyarország Kormánya és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával zajló program ezt követően a Zentai úti Nyuszika óvodában, a Csáki Lajos Általános Iskolában, illetve a Sinkovics József Műszaki Középiskolában folytatódott.

A zentai úti Nyuszika oviban Keményné Balog Ágnes területi védőnő az egészséges táplálkozás és a szájápolás tudnivalóit ismertette a gyerekeknek játékos,  interaktív formában (Lakatos János felvétele)

A zentai úti Nyuszika oviban Keményné Balog Ágnes területi védőnő az egészséges táplálkozás és a szájápolás tudnivalóit ismertette a gyerekeknek játékos, interaktív formában (Lakatos János felvétele)

A 2018 a külhoni magyar családok éve rendezvénysorozat közreműködője a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítsünk Alapítvány. A szervezetek képviselőinek szakmai képzésére várandós kismamák és kisgyermekes szülők érkeztek, emellett Szabadkáról, Topolyáról, Zentáról, Adáról, Magyarkanizsáról, valamint Kishegyesről védőnők és egészségügyi nővérek vettek részt a tapasztalatcserén. Csordás Ágnes elmondta, hogy a magyarországi védőnői hálózat egyedülálló módon van megszervezve.

– Más országokban csak csak a várandósság időszakában nyújtanak segítséget az intézmények, ezért is egyedülálló a magyarországi védőnői hálózat. Az itteni szakemberek támogatását reményeink szerint a jövőben is folytatni tudjuk, és abban bízunk, hogy egyszer itt is kialakul egy olyan rendszer, ami a magzati kortól egészen a pályaválasztásig támogatást biztosít a családoknak.

Az Otthon Segítünk Alapítvány igazgatónője, Lehőcz Mónika elárulta, hogy kisgyermekes családoknak igyekeznek támogatást nyújtani.

– Olyan önkéntes szülőket keresünk, akiket érdekelnek a családsegítő és koordinátori képzéseink, és akik hazatérve szintén önkéntesek bevonásával fiatal családoknak nyújtanak majd segítséget. Ez közösségépítést is jelent egyben.

Topolya után Nagyváradra látogat a programsorozat, március közepén Marosvásárhelyre, majd Komáromba és végül Beregszász az utolsó állomás.