2024. április 16., kedd

Tizenhétezer lakos egészségvédelme a tét

A Szabadkai Egészségház döntésével összhangban Csantavér és Bajmok helyi közösségek területén március elsejétől megszűnt a délutáni mentőszolgálat és az éjjeli orvosi ügyelet. A VMSZ szabadkai városi szervezete közleményt adott ki, amelyben kéri a Szabadkai Egészségház igazgatóját, hogy bírálja felül döntését. A döntés kapcsán Burány Ferenccel, a VMSZ csantavéri helyi szervezetének elnökével, és Sindrity Irénnel, a VMSZ bajmoki helyi szervezetének elnökével beszélgettünk.

– Döbbenettel vettük tudomásul a hírt. A múlt pénteken hívatták be Földi Mártát, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnökét a Szabadkai Egészségház igazgatóságára, ahol tudatták vele, hogy március elsejétől Csantavéren megszűnik a délutáni mentőszolgálat és az éjjeli orvosi ügyelet. Mintegy 10 ezer embert érint a döntés, ugyanis Csantavér mellett Višnjevac és Dušanovo lakosai is ide tartoznak, nem beszélve arról, hogy a csantavéri mentőszolgálat dolgozói szinte név szerint ismerik a polgárokat és riasztás esetén nem kell címet keresgélniük, azonnal a helyszínre sietnek – mondta Burány Ferenc.

A döntés a bajmoki helyi közösségre is vonatkozik.

– Bajmokon 7 ezer ember él, főként idősebbek, akiknek szükségük van orvosi ellátásra. Amennyire én emlékszem, legalább húsz éven keresztül volt Bajmokon délutáni mentőszolgálat és orvosi ügyelet. Régebben a bajmoki egészségház általános orvosa tartott ügyeletet, de már régóta a szabadkai mentőszolgálat biztosította az ügyeletet. Bajmokon a helyi közösség nem kapott semmilyen írásos dokumentumot az egészségház igazgatójának döntéséről. Elfogadhatatlan a helyzet, sok a gazdasági épület, egy tűzeset vagy baleset esetén veszélyeztetve van az emberek élete, mert az emberélet gyakran csak pillanatokon múlik. Hiszem, hogy a VMSZ közleményének hatására visszavonják a döntést – nyilatkozta lapunknak Sindrity Irén.