2024. március 29., péntek

Biotermékekkel az egészségért

Pénteken a szabadkai Bio-Pijaca bioboltban organikus élelmet bemutató Infó-napot tartottak. A bemutató a Horvátország–Szerbia IPA határon átnyúló együttműködési program keretében megvalósuló Organikus-híd elnevezésű projektum része, amelynek szerbiai partnerei a szabadkai TERRA'S Egyesület és a szelencsai Organikus Termelési Központ (COPS). A projekt célja a mezőgazdaság ezen ágának fejlesztése, valamint az organikus termékek piacának serkentése, ezáltal lehetőséget biztosítva a falvakban élők számára, és csökkentve a falvakból való elvándorlás mértékét. A bemutatón bemutatkoztak a termelők és a forgalmazók, a fogyasztók pedig megismerhették az organikus termékeket, lévén, hogy az eseményen organikus termékekből készült étkeket szolgáltak fel, többek között chiamagból készült pudingot, cékla, alma és sárgarépa keverékéből készült vitaminsalátát, különféle gyógyteákat.

Az egészséges is lehet finom (Fotó: Paszterkó Erika)

Az egészséges is lehet finom (Fotó: Paszterkó Erika)

– Az Infó-körutat Újvidéken, Zomborban, Óbecsén folytatjuk. Ezáltal bemutatjuk a termelőket és a forgalmazókat, külön hangsúlyt fektetünk a vásárlók tájékoztatására. Azt tapasztaljuk, hogy lassan ébredezik a piac, a fogyasztók is felismerik az organikus termékek egészséges hatását. Az organikus termékek csomagolásán jól látható helyen fel kell tüntetni az organikus termék nemzetközi jelét – mondta Snježana Mitrović, a TERRA'S vezetője.

Srđan Radulović, a Bio Pijaca biobolt tulajdonosa elmondta, hogy napi szinten friss biotermékekkel látja el őket Csikós Árpád biotermelő, és köszönetet mondott a TERRA'S vezetőjének, hogy felismerte a forgalmazók jelentőségét a biotermékek népszerűsítésében.

– A Bio Pijaca házhoz is szállítja a termékeket, online lehet nálunk rendelni, a honlapunkon pedig a biotermékek jótékony hatásáról tájékozódhatnak – mondta a biobolt tulajdonosa.