2024. március 29., péntek

Enyhül a tél, szombaton ónos eső

Keddtől a hőmérséklet plusz 10 Celsius-fok fölé emelkedik

A tél a héten megmutatta igazi arcát. Szinte mindennap esett a hó, csütörtök virradóra pedig a hőmérséklet −20 Celsius-fok alá süllyedt. A Palicsi Hidrometeorológiai Állomás adatai alapján városunkban a hótakaró 22 centiméter vastag. Péntek reggelre Szabadkán és Palicson 7 centiméter hó esett, a délelőtti órákban viszont elkezdett esni az eső, amely a talaj mentén megfagyott. Csütörtöktől péntekig 6 liter csapadék esett négyzetméterenként. A legalacsonyabb hőmérséklet pénteken −7 fok volt.

Goran Mihajlovićtól, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet időjárás-előrejelző szolgálatának osztályvezetőjétől a Szabadkára és az ország északi részére vonatkozó időjárás-előrejelzésről érdeklődtünk.

Enyhül az idő, de az ónos eső miatt óvatosan kell közlekedni (Fotó: Paszterkó Erika)

Enyhül az idő, de az ónos eső miatt óvatosan kell közlekedni (Fotó: Paszterkó Erika)

– Pénteken az előző napokhoz viszonyítva jóval enyhébb, felhős idő volt, először Bánátban, majd az északi területeken esett ónos eső. Péntek este és az éjszaka folyamán ismét hóra és esőre számíthatunk, amely a föld felszínén azonnal megfagy, enyhe, mérsékelten erősödő délkeleti széllel. A hétvégi hőmérséklet nulla és plusz 3 fok között várható. Szombat reggel az ország északi részén ónos esőre kell számítani, a nap folyamán pedig helyenként havazásra és havas esőre. A jövő héten felmelegedés várható, fokozatosan olvad majd a hó. Keddtől a hőmérséklet plusz 10 fok fölé emelkedik, időnként és helyenként esővel – tudtuk meg Goran Mihajlovićtól.

Elizabeta Tumbasszal, a szabadkai köztisztasági vállalat téli szolgálatának koordinátorával péntek délután a város tisztításáról beszélgettünk.

– A legutóbbi akciónk csütörtök éjfélkor kezdődött és péntek délben fejeződött be. Ez egy nagyobb akció volt. Egy-egy ilyen bevetésen 60–70 tonna kőzúzalékot és 20–30 tonna sót használunk fel. Tíz nagy tehergépjármű, 12 hókotró, 5 traktor és 50 ember volt a terepen. A hókotrók az éjszaka folyamán folyamatosan tolták le az utakról a havat, majd ezután kőzúzalék és só keverékét hintettek az utcákra. A gyalogátjárókon, járdákon, kerékpárutakon kézi erővel takarítottuk el a havat, délután a parkolók tisztítására is sor kerül, miután az emberek munka után hazamennek és ezáltal felszabadulnak a parkolók. A lakosoknak a házuk előtt, az üzlettulajdonosoknak pedig az üzleteik előtt kötelességük eltakarítani a havat – mondta Elizabeta Tumbas.