2024. április 25., csütörtök

A világ legjobb fotósai között

Elismerés a szenttamási Radisics Milánnak

Az idei Sony World Photography Awards szakmai zsűrije három magyar fotográfus pályaművét juttatta tovább a verseny legjobbjai közé a Professzionális és Nyílt kategóriákban – közölte a verseny kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. Köztük van a szenttamási születésű Radisics Milán is.
A Professzionális versenyben két magyar fényképész a Sport kategóriában került a legjobb tíz közé: a kaliforniai Oaklandben élő Gárdi Balázs egy zsúfolt buzkashi mérkőzés dinamikus jeleneteiről készített felvételeket az afganisztáni Dawlatabadban, míg Hartyányi Norbert egy műugró légi táncának mozdulatait örökítette meg sorozatában.  
A Nyílt verseny Mozgás kategóriájában a tíz legjobb alkotás közé választották a szenttamási származású, de Budapesten élő Radisics Milán látképét a Városligeti Műjégpályáról, amelyen a távolban korcsolyázó emberek kis alakokká válnak, a képek főszereplői a korcsolyázók árnyékai. Emellett a zsűri dicséretben részesítette Radisics Milán egy másik fotóját is. Az 50 éves természetfotós munkásságát nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is elismerik, lenyűgöző képeit már számos díjjal jutalmazták. A Magyar Sajtófotó Pályázaton két alkalommal is kategória-első díjat nyert, a világ legrangosabb természetfotó pályázatán, a BBC Wildlife Photographer of the Year-en 2003-ban Highly Commended díjat érdemelt ki. Győztese a National Geographic nemzetközi fotó-pályázatának 2006-ban, ahol a 40 000 pályaműves mezőnyben megnyerte a Natural World kategóriát. 2006 óta a naturArt-Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke.

Radisics Milán 1992-től családjával Budapesten él. Saját reklámügynökségében kreatív igazgatóként dolgozik, alapítója és főszerkesztője a ZOOM Magazinnak, amely 2006-ban és 2007-ben megkapta az arany Pro-Typographia díjat. Jelenleg a National Geographic Magyarország megbízásából több projekten is dolgozik.

A döntőbe jutott és győztes fényképek a 2018-as Sony World Photography Awards kiállításon lesznek láthatók Londonban április 20-tól május 6-ig. A Nyílt kategória nyerteseit március 20-án, a végső győztest, valamint a Professzionális verseny díjazottjait április 19-én jelentik be.  Az idei fotópályázatra rekordmennyiségű, mintegy 320 000 fotós adta le nevezését a világ több mint 200 országából. A jelentkezők sokszínűségének köszönhetően változatos témák és az elmúlt évben fellelhető legkiválóbb fényképek kerülhettek a zsűri elé.