2024. március 29., péntek
BRÜSSZELI LEVELEK

Kisebbségvédelem az Európai Unióban

Végéhez közeledik a Minority SafePack kezdeményezés aláírásgyűjtése

Korábbi írásaim egyikében beszámoltam már az Olvasóknak a Minority SafePack polgári kezdeményezésről, de a téma fontossága megköveteli, hogy újra foglalkozzak vele.

Deli Andor

Deli Andor

Az Európai Unió alapelvei között ugyan szerepel a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme, de ez nem jelenik meg kellő módon az uniós politikákban. A tapasztalat alapján elmondható, hogy a csatlakozási tárgyalások során az Európai Bizottság számon kéri a tagjelölt országokon a kisebbségi jogok meglétét és megvalósulását, viszont a teljes jogú tagság elnyerése után már nincs ellenőrző mechanizmus a kisebbségek helyzetével kapcsolatban. Ilyen szempontból mi, vajdasági magyarok még szerencsés helyzetben vagyunk, a megfelelő politikai képviseletnek és az anyaországi támogatásnak köszönhetően a kisebbségi jogok kulcsszerepet töltenek be Szerbia uniós integrációjában.

Kezdetekben meglepetéssel tapasztaltam, hogy a mi közép-, kelet-európai kisebbségfogalmunk teljesen eltér a nyugati felfogástól. A nyugati liberális politikum kisebbség alatt elsősorban a szexuális kisebbségeket érti, majd a bevándorlók alkotta etnikai közösségeket, és valahol a lista végén megjelennek az őshonos nemzeti kisebbségek is. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy például Franciaországban, az EU egyik legnagyobb és legbefolyásosabb államában a nemzeti kisebbségeknek jogaik nem is léteznek, akkor már nem kell csodálkozni, hogy az unió alapelvei között felsorolt nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme, kultúrájuk és identitásuk megőrzése nem kap szerepet az európai politikákban, míg más kisebbségek helyzetével előszeretettel foglalkoznak.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés célja, hogy az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme nagyobb hangsúlyt kapjon az uniós politikákban és jogszabályokban. Például egy konkrét javaslat, hogy az EU könnyítse meg a tv-, rádióműsorok határon átnyúló elérhetőségét, hogy mindenkinek legyen lehetősége anyanyelvén tájékozódni. Nem kis akadályok legyőzése után útjára indulhatott az aláírásgyűjtés tavaly áprilisban. A Minority SafePack kezdeményezést egy év alatt 1 000 000 (egymillió) uniós polgárnak kell támogatnia, hogy az Európai Bizottság komolyabban megfontolja a benne javasoltakat.

Bő egy hónappal a határidő lejárta előtt 700 000 fölött jár az összegyűlt aláírások száma. Nem szabad kiengedni ezt a történelmi lehetőséget a kezünkből, ezért kérném minden kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági honfitársamat, hogy ha teheti, támogassa a kezdeményezést, amelynek nem feltétele a magyarországi lakcím.

A következő linken pár perc alatt hozzájárulhat az Európa-szerte élő több tíz millió őshonos nyelvi és nemzeti kisebbség megmaradásához: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/

Brüsszel, 2018. február 23.