2024. április 26., péntek

Priprema znanja za digitalni svet

Otvorena je škola za programere Logiscool u Senti

Otvorila se nova škola u Senti: Na Glavnom trgu br. 6. u Senti je održano svečano otvaranje škole za programere i predstavljanje institucije u Poslovnom centru. Sa ovim se Srbija kao osma država priključila međunarodnoj mreži koja se konstantno širi. Projekat se ostvario zahvaljujući pomoći Državnom sektretarijatu Mađarske i Fondaciji Bethlen Gabor.

Specijalnost ove škole za programere je da se prilagođava starosti i nivou znanja đaka, koristi sopstveni sistem i jezik obuke i pomoću specifičnosti algoritamskog razmišljanja upoznaju decu od 7-15 godina.

Nije reč o tradicionalnoj školskoj ustanovi, već o dodatnom obrazovanju, koje na svim životnim poljima može da pruži korisno znanje. Logiscool je mreža koja se dinamički razvija, u Mađarskoj je prva takva škola otvorena pre četiri godine, a sada je Senta pedeseto mesto na kojem je otvorena. Ovaj projekat je dobio nagradu Brand Innovation u Mađarskoj.

Značaj otvaranja dokazuje i to što su se odazvale i brojne eminentne osobe, među kojima je Virag Hajnal, rukovodilac Državnog sekretarijata, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta, Anamarija Viček, državni sekretar za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Srbije, Mihalj Njilaš, sekretar obrazovanja Pokrajine, Atila Perpauer, predsednik odbora za obrazovanje u MNS-u, Zoltan Pek, predstavnik republičkog parlamenta, Laslo Kormanjoš, predstavnik parlamenta pokrajine, kao i Anita Breier i Đula Čitari, osnivači Logiscool-a i mnogi drugi predstavnici institucija koje se bave obrazovanjem i kulturom.

Virag Hajnal je u pozdravnom govoru rekao da je Državni sekretarijat oduvek želeo da podrži ovakvim programima prekogranične Mađare koji žele da ostanu u svom zavičaju, naročito kada se to odnosi na decu. Istakao je da će deca koja budu pohađala Logiscool steći znanje koje će moći upotrebiti i u domovini i u inostranstvu ako im bude potrebno.

Anamarija Viček je izjavila da je od velikog značaja za ministarstvo obrazovanja znanje informatike koje se može naučiti u ovoj instituciji, jer je izrađen plan po kojem će informatika biti obavezna od petog razreda osnovne škole. Smatra važnim postojanje Logiscool-a u Senti jer će od septembra krenuti i smer za kompjuterske talente.

Đula Čitari, inače rodom iz Apatina, je u ime osnivača ispričao istoriju osnivanja ove škole i obećao da će se truditi da pruže znanje deci koje će im služiti ceo život, i nastojaće da uvek budu inovativni.

Zatim je Anita Barši, rukovodilac škole Logiscool u Senti pokazala školu, i detaljno objasnila suštinu predavanja u toj instituciji.