2024. április 26., péntek

Tervek és elképzelések

Az ifjúsági és a romák felzárkóztatására vonatkozó akciótervet ismertették tegnap Zentán

Danilo Popov, a zentai községi tanács ifjúsági és sporttal foglalkozó tagja a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az akcióterv elkészítését a zentai középiskolások, munkaviszonyban lévő, munkanélküli és egyetemista fiatalok körében elvégzett felmérés előzte meg. Ennek során kiderült, hogy a legnagyobb gondot az elvándorlás és a munkanélküliség jelenti.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Popov szerint a községnek sokáig nem volt ifjúsági akcióterve, most viszont mindenképpen meg szeretnék valósítani a tervet, hogy a községi ifjúsági irodának valóban meglegyen a rendeltetése. Az iroda a község területén élő fiatalok támogatására törekszik az elkövetkezőkben.

A 15–30 év közötti korosztályt érintő akciótervben elsősorban azokat a tételeket emelték ki, amelyeket meg is tudnak valósítani – közölte a községi tanácstag, s hozzáfűzte, hogy ezért a 2020-ig tartó tervben három stratégiai célt tűztek kik. Ezek a helyi források, a szolgáltatások és az ifjúsági politika fejlesztése.

Az akcióterv elkészítésének részeként a városháza dísztermében a középiskolások részére műhelymunkákat is szerveztek a fiatalok számára – mondta Popov –, s ezek során rájöttek, hogy a fiataloknak kiváló ötleteik vannak, amelyeket az önkormányzat a lehetőségek szerint támogat.

A község ifjúsági akciótervét március 7-én Belgrádban az illetékes minisztériumban is bemutatják, valamint a napokban magyar és szerb nyelven is olvasható lesz Zenta község hivatalos honlapján, e hónapban pedig a terv megvalósításának is nekilátnak.

A községi képviselő-testület nemrégen elfogadta a helyi akciótervet a romák felzárkóztatására, amit Répás Erika, a községi közigazgatás vezetőjének a helyettese vázolt föl. A kérdéses dokumentum a nemzeti stratégia alapján készült, és készítésekor arra ügyeltek, hogy a roma kisebbség be tudjon kapcsolódni, s minél aktívabban részt tudjon venni a közösség életében – mondta el Répás. Többek között kijelölték az oktatás terén szükséges intézkedéseket, illetve arra törekedtek, hogy a roma lakosság lakhatási körülményei is javuljanak. Emellett hangsúlyt fektettek a szociális jogok megvalósulására, a foglalkoztatási föltételek megteremtésére, valamint az egészségvédelmük fejlesztésére. Az akcióterv tartalmazza az ehhez szükséges intézkedéseket is, amelyek végrehajtására bizonyos pénzösszeget is előirányoztak. Így az idei évre tervbe vették egy adatbázis kialakítását a legégetőbb problémák megoldására, a foglalkoztatás érdekében közmunkaprogramot is kidolgoznak a roma lakosság részére, hosszabb távon pedig egy, a képviselő-testület által kinevezett bizottság határozza meg a szükséges lépéseket – nyilatkozta a közigazgatás vezetőjének a helyettese.

Erre az évre a költségvetésből 100 ezer dinárt irányoztak elő a szűkebb munkacsoportok költségeinek a fedezésére, 500 ezer dinárt pedig a romák foglalkoztatásának a javítására, illetve a közmunkaprogramba való bekapcsolásukra.