2024. március 28., csütörtök

Ahány lakó, annyi rész

Honnan tudjuk, hogy ki mennyi vizet használ?

A szabadkai lakótömbök jelentős részében alkalmazott gyakorlat szerint egy-egy épületben csupán egy vízóra van, amely az egész tömb fogyasztását méri. A lakók lakásonként kapják a számlát, amit az adott lakásba bejelentett lakók száma alapján számolnak ki, magyarán egy-egy tömb fogyasztását annyi felé osztják, ahányan laknak az adott épületben. Ez a rendszer egyáltalán nem tűnik igazságosnak, hiszen nem jelenthetjük ki, hogy mindenki ugyanannyi vizet használ. Másrészt az is problémát okoz, hogy egyes lakásokban többen élnek, mint ahányan bejelentkeztek, illetve sok esetben az ott élő albérlők egyáltalán nincsenek bejelentve. Ebből természetesen feszültségek is keletkezhetnek a lakók között, és a téma folyamatosan szerepelhet egy-egy lakóközösségi ülés repertoárján.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

A kérdéssel kapcsolatban a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat részéről Zvonimir Perušić, az ügyfélszolgálat vezetője nyilatkozott lapunknak. A közvállalat munkatársa megerősítette, hogy a lakótömb teljes vízfogyasztását az egyes lakásokban élő személyek száma alapján osztják szét. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy az adatok pontosságáról a lakóközösség elnöke, illetve az ezzel megbízott személy visel gondot, tehát amennyiben változás történik, csökken vagy növekszik a lakásban élő személyek száma, azt ő köteles jelenteni a közvállalat irányába, mégpedig a hónap utolsó előtti napjáig. Amennyiben a lakók úgy gondolják, hogy az elosztás nem igazságos módon történt, úgy a lakóközösség elnökéhez kell fordulniuk, ugyanis a lakók be- illetve kijelentéséhez a Vízművek és Csatornázási Közvállalatnak nincs felhatalmazása.

A témával kapcsolatban felkerestük Szőnyi Béres Ágotát, professzionális lakóközösség-menedzsert, a Problem Solved Kft. munkatársát, aki lapunk kérésére elmondta, hogy munkája során ő is szembesült már ezzel a problémával, hisz nehéz igazságot találni, és a téma lakóközösségi gyűléseken is többször szóba került már:

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– Amikor a gyűléseken felmerül a téma, azt mondom a lakóknak, hogy el kell fogadni ezt a rendszert, és a fogyasztást arányosan kell elosztani. A felmerülő problémákat úgy igyekszünk kiküszöbölni, hogy a hirdetőtáblára kitesszük az adott hónapra vonatkozó vízfogyasztást, és ugyanúgy azt is, hogy lakásonként hány személy van bejelentve. Erre azután elkezdődnek a méltatlankodások, és igyekszünk minél előbb megoldást találni. Nekünk kötelességünk minden lakót regisztrálni, azt, hogy hányan élnek a lakásban, kik, feljegyezzük a személyi igazolványuk számát, az elérhetőségüket, nemcsak a vízfogyasztás miatt, hanem hogy ha valamilyen egyéb probléma adódik, tudjuk őket értesíteni, illetve ha kár keletkezik, akkor tudjuk, ki a felelős. Ugyanakkor mi a lakásokba nem mehetünk be, hogy ellenőrizzük a lakókat, ezért a tulajdonosok vagy az ott lakók kötelessége, hogy bejelentsék, ha valamilyen változás történt. Általában, ha valami eltérés van a hirdetőtáblára kihelyezett adatok esetében, akkor a szomszédok szólnak, hogy valami nem úgy van, ahogy kiírtam, és tudjuk korrigálni az adatokat – fogalmazott Szőnyi Béres Ágota.

A hallottak alapján kijelenthetjük, hogy valóban nem egy igazságos rendszerről van szó, és minden bizonnyal számos esetben beszélhetünk jogos felháborodásról a felhasználók részéről, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy az elszámolás módja a közeljövőben nem fog megváltozni.