2024. április 24., szerda

A versmondás tavasza

A Szabadkai Városi Könyvtárban szerdán este, az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör Fátyolfólia című rendezvényén gyermekversmondók és a szabadkai Zeneiskola, valamint a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola legifjabb zongoristái mutatkoztak be. Az egybegyűlteket Basity Gréta köszöntötte:

A Majsai Úti Általános Iskola szavalókórusa (Fotó: Lukács Melinda)

A Majsai Úti Általános Iskola szavalókórusa (Fotó: Lukács Melinda)

– A Csáth Géza Művészetbaráti Kör idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ma már szinte felfoghatatlan, hogy egy civil szervezet, amely mögött nem áll semmiféle intézményes háttér, sokszor kimondottan nehéz körülmények között, öt évtizeden keresztül töretlenül, lendületesen és folyamatosan megfiatalodva népszerűsíti, tanítja, ápolja a magyar költészetet és a világirodalmat. Több mint tíz éve hagyomány nálunk, hogy februárban a gyermekversmondóink mutatkoznak be. Hála a szülőknek, a tanítóknak és a tanároknak, a Csáth Kör családja egyre csak bővül és fiatalodik, annak ellenére, hogy a költészet és a versmondás a háttérbe szorul. A versmondás tavaszát ünnepeljük a télben, erre utal az est címe is, a Fátyolfólia. A fiatal versmondóink a Kör fóliája, ha úgy tetszik üvegburája alatt találkoznak szinte először a költőkkel, a versmondás örömével, mint a zsenge kis palánták a természettel – hallottuk Basity Grétától.

Az est kísérőrendezvénye, Mikes Bence természetfotóinak a kiállítása is tavaszváró hangulatot idézett. A kiállítást Bencsik István méltatta. A rendezvény megható része volt, hogy Bálint Lukács Mónika, aki maga is gyerekként kezdett el verset mondani a Körben, ezúttal anyukaként a kisgyermekének, Balázskának szavalt. Az esten fellépett Horváth-Militicsi Kinga, Horváth-Militicsi Viola, Miskolci Bálint, Radakov Amina, Szkocsovszki Dávid, Kovács Kitti és Kovács Roland, továbbá a Majsai Úti Általános Iskola szavalókórusa: Calbert Leontin, Karmen Kihut, Miskolci Márton, Percsity Inesz, Szabó Dániel és Vass Anna, valamint Miklenovics Aranka is mondott verset. Zongorán Berényi Dominika, Kóspál Boglárka és Magyar Lilla játszott. A műsort Horváth Emma rendezte, míg a helyszínt Basity Erika virágkompozíciói díszítették.