2024. március 29., péntek
ALEKSANDAR VUČIĆ

A vártnál hamarabb lesz bér- és nyugdíjemelés

Aleksandar Vučić államfő csütörtökön kijelentette: a vártnál jobban áll az államkassza, így a korábban tervezettnél sokkal hamarabb emelik a közszférában dolgozók bérét és a nyugdíjakat.

– Januárban 4,2 százalékos volt a növekedés. Februárra 25 milliárd dinár költségvetési hiányt terveztünk, ám ez csak 4 milliárd dinár. Az emberek hamarosan elégedettebbek lesznek, de még sok mindenen változtatnunk kell, hogy azt mondhassuk: tisztességesen élünk. A változások nem történhetnek meg egyik napról a másikra, s politikai döntéssel sem lehetségesek – fogalmazott az államfő a Happy televízió műsorában.

Cáfolta egyes közgazdászok állítását, hogy a térség országai közül Szerbiában legnagyobb a munkanélküliség, és itt a legkisebbek a bérek.

– Egyik sem igaz, ellenkezőleg: a térségben nálunk a legkevesebb a munkanélküli. Amikor a kormány élére kerültem, Crna Gorában 100 euróval magasabb volt a fizetés, most pedig nálunk nagyobbak a bérek, mint a térség többi országában. Tavaly decemberben az átlagbér 465 euró volt, igaz, ez nem reális kimutatás. Márciusban hozzávetőleg 432 euró lesz, és ez már reális összeg. A munkanélküliség, idénytől függően, 25,9 százalékról 11–14 százalékra csökkent. Még mindig magas, ezért arra kell a hazai és a külföldi beruházókat serkenteni, hogy minél több embert állítsanak munkába – értékelte a helyzetet az elnök.