2024. április 24., szerda

Már az év derekán újabb nyugdíjemelés?

A korábbi ígéretekkel ellentétben nem kell decemberig várni a növelésre

Ötödik alkalommal rendezték meg Belgrádban a szépkorúaknak szentelt vásárt, amelyre elsősorban a nyugdíjasokat, és időseket várják apró ajándékokkal, szórakoztató programokkal, kedvezményes árukínálattal. A kétnapos rendezvény szerdai megnyitóján Rasim Ljajić, a kormány alelnöke, kereskedelmi miniszter és Zoran Đorđević, a szociálpolitikai kérdésekkel megbízott tárca vezetője azt üzente a nyugdíjasoknak, hogy továbbra is rendszeresen folyósítják az ellátmányt, hogy a nyugdíjak a reális gazdasági lehetőségekkel összhangban emelkednek, és hogy az ország erős gazdasága lesz a legjobb szociálpolitika.

– Biztosítottuk azt, hogy rendszeres legyen a nyugdíjfolyósítás, és hogy az illetmény a valós gazdasági lehetőségekkel, a foglalkoztatás és a bruttó hazai termék növekedésével összhangban emelkedjen, ne pedig úgy, ahogyan régebben, adminisztratív intézkedésekkel, melyek eredményét egykettőre felemésztette az infláció. A polgárok legidősebb rétegét alapvetően három problémacsoport nyomasztja: a szociális-anyagi helyzet, a szolgáltatások hozzáférhetősége és a közösségi életbe való bekapcsolódás. A legjobb szociálpolitika nem más, mint az erős gazdaság. Ennek híján csak szociális segélyről beszélhetünk – mondta egyebek között Rasim Ljajić.

A legnagyobb figyelmet valószínűleg mégis Zoran Đorđević munka- és foglalkoztatásügyi, valamint szociálpolitikai miniszternek az a kijelentése keltette, hogy a nyugdíjakat és a közalkalmazotti fizetéseket már az év derekán megemelhetik, januárban ugyanis a vártnál nagyobb volt az államkassza bevétele.

– Az idén kevesebb pénzzel kell támogatnunk az országos nyugdíjbiztosítási alapot, mert januárban a szokásosnál több járulékot fizettek be. Mindenesetre meg kell várnunk az év derekát, amikor kimutatjuk az átlagot. Derűlátóan várom ezeket az eredményeket, amelyek alapján majd a valós értékek szerint növelhetjük a béreket és a nyugdíjakat – mondta Đorđević. Megfogalmazása szerint

„Aleksandar Vučićnak a reformok megkezdésére vonatkozó bátor döntése, valamint az, hogy a nyugdíjasok felismerték a változások szükségességét, azt eredményezte, hogy Szerbia immár túl van a legnehezebb időszakon”.

Az időseknek szánt fővárosi vásár a régió legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, tavaly mintegy 25 000 látogatója volt. Az idén több mint 50 kiállító cég kínálja termékeit, illetve szolgáltatásait, valamint szórakoztató programok is vannak. Az időpont ezúttal egybeesik a belgrádi választási kampánnyal.