2023. június 5., hétfő

Fejlesztő kurzus Zentán

Már féléves gyermekeket is fogadnak, a páciensek szűrését hétfőn és kedden végzik

Zentán március 5-én indul a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Magyar Nemzeti Tanács által életre hívott újabb háromhetes intenzív kurzus a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára – jelentette be tegnap Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke és Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Kara határon túli programjának koordinátora.

A zentai városházán megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kurzus a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ épületében zajlik majd, és ahogyan a korábbi években, ezúttal is lesz babás-mamás csoport, fiatalokat és felnőtteket is várnak, és egyéni fejlesztésekre is sor kerül.

Perpauer Attila elmondta, hogy a szűrővizsgálatokat az első két napban végzik, és várják a jelentkezőket mind a szórványból, mind a tömbben élők közül.

– A szűrővizsgálatokra azokat a gyermekeket várják, akiknek központiidegrendszer-sérülésük van, valamint azokat a felnőtteket, akiknek szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke, agyvérzés vagy baleset következtében sérült a központi idegrendszerük. Ezeket a személyeket a konduktorok vizsgálják meg. Előreláthatóan három konduktor érkezik Zentára, és két olyan hallgatója a Pető András Karnak, akik kötelező gyakorlatukat Zentán fogják elvégezni.

Perpauer hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak kiemelt stratégiai célja, hogy ez a fejlesztőpedagógiai program minden érintetthez eljusson, ezért márciusban már a szórványban is végeznek szűrést. A konduktorok Muzslyán találkoznak a páciensekkel, a közeljövőben ott is szeretnének kurzusokat tartani, sőt Nyugat-Bácskában is.

Csuka Pál elmondta, hogy a szűrésre már féléves kortól várják azokat a gyermekeket, akiknél a szülő a mozgásban lemaradást tapasztal, vagy észreveszi, hogy a gyermek nem megfelelően reagál a környezetére.

– Érdemes minél előbb eljönni a szűrésre, hogy megállapítsuk, csak megkésett mozgásfejlődésről van-e szó, és akkor a szülőt pár alkalom alatt megtanítjuk, mit kell tennie, és utána ez a lemaradás el is tűnik; ha meg van valamilyen probléma, akkor a korai felfedezéssel gyorsabb és hatékonyabb fejlődést tudunk elérni. Nagy előrelépés számunkra, hogy négy alkalommal, vagyis negyedévente Zentán leszünk, hiszen így a programban részt vevők fejlődését jobban fogjuk tudni követni. A minél hatékonyabb munka érdekében szeretnénk egy öntevékeny, szülők által működtetett csoportot létrehozni, melyben a tagok egymásnak segítenek, és mi ehhez igyekszünk szakembereket küldeni ide, hogy minél színvonalasabban működjön a csoport – mondta az illetékes.

Az intenzív kurzusra Vajdaság egész területéről várják a jelentkezőket. A programban részt vevők körülbelül hetven százaléka visszajáró páciens, és őket értesítik is az újabb kurzusról, viszont a szűrések éppen azért vannak, hogy újak is helyet kapjanak. Maximum 30–35 főt tudnak foglalkoztatni különböző csoportokban, és egyéni foglalkozások is lesznek. A technikai felszerelést a Pető András Kar biztosítja, a szűrés és a kurzus teljes egészében ingyenes.

Szűrésre jelentkezni a program koordinátoránál lehet a 063/788-7417-es telefonszámon.

A fejlesztés a magyar kormány támogatásával, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap segítségével valósul meg, és a programot a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségűként kezeli.