2024. április 19., péntek

IN MEMORIAM – Dr. Uzon Miklós

(1917–2018)

Életének 101. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt dr. Uzon Miklós nyugalmazott ügyvéd, a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület alapító elnöke.

Már az 1930-as években – gimnazistaként, egyetemistaként – tagja volt a szabadkai Népkör magyar művelődési egyesületnek, ahol nemcsak műkedvelő tevékenység folyt, hanem a babakelengye-akcióval, az ingyenes napközi működtetésével a szegény embereken igyekeztek segíteni, a mozgókönyvtár a Szabadka környéki falvak olvasni szerető lakosait látta el olvasnivalóval.

Uzon Miklós 1940-ben szerzett oklevelet a Szabadkán a két világháború között működött Jogi Karon, majd Pécsett doktorált 1942-ben. Ügyvédjelölt volt 1945 és 1948 között, ekkor politikai okokból kizárták az ügyvédi kamarából, csak 1962-ben térhetett vissza az ügyvédi pályára. Később még egy meghurcoltatásban volt része, ugyanis 1969-ben a Jugoszláviai Magyar Nyelvművelő Egyesület alelnökeként síkraszállt egy magyar kulturális szövetség létrehozásáért. Sajtóhadjárat indult ellene, nacionalistának bélyegezték, ismét kizárták az ügyvédi kamarából. Politikailag annyira megbízhatatlan személynek számított, hogy tíz évig, ha magas rangú államférfi érkezett a városba, nem hagyhatta el a lakását, mert ellenkező esetben a börtönben kellett volna töltenie azt az időt, amíg a vendég a városban tartózkodik. Uzon Miklós már 1991-ben kérte a rehabilitálását, de ez csak 1996-ban következett be. Közben 1990-ben újraélesztette a két világháború közötti Napokat eszik a kisdiák elnevezésű mozgalmat, lelkes segítőkkel egyetemben létrehozta a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesületet, amely a szegény sorsú, tehetséges diákok továbbtanulását szolgálja. Szívügye volt, hogy a magyar fiatalok minél magasabb iskolai végzettséget szerezhessenek.

Több évtizedes aktív közéleti tevékenységét mutatja az alábbi felsorolás: alapító tagja volt a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Vajdasági Magyar Szövetségnek, tagja volt a Kegyeleti Bizottságnak, a Pax Romanának, az Aracs és a Nyitott Távlatok társadalmi szervezeteknek, az Észak-bácskai Cserkész Szövetségnek.
Ez az ízig-vérig közéleti ember 1998-ban Aracs-díjban részesült, 2013-ban pedig Áder János magyar államfő a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki.

Temetése kedden 13 órakor lesz Szabadkán, a Bajai úti temető Péits kápolnájából.