2024. április 24., szerda

Ifjúságunk, Csurgó

A Szabadkai Városi Múzeumban bemutatták a Csurgói Ifjúsági Művésztelepről megjelent könyvet

Kedden este a Szabadkai Városi Múzeumban mutatták be a Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent Ifjúságunk, Csurgó című kötetet. A könyv az 1967 és 1973 között működő Csurgói Ifjúsági Művésztelep történetét mutatja be. A könyvbemutató A Csurgói Ifjúsági Művésztelep megalakulásának 50. évfordulója című tárlat zárórendezvénye volt.

Farkas Zsuzsa, Gyurkovics Hunor, Magyar János, Kerekes Sándor, Török István, Petrik Tibor, Zsáki István (Fotó: Patyi Szilárd)

Farkas Zsuzsa, Gyurkovics Hunor, Magyar János, Kerekes Sándor, Török István, Petrik Tibor, Zsáki István (Fotó: Patyi Szilárd)

– Három éve annak, hogy Török István megkeresett azzal az ötlettel, hogy jó lenne a csurgói művésztelepnek egy könyvet szentelni. Bevallom, azért is örültem a felkérésnek, és most ennek a könyvnek, mert úgy gondolom, hogy az én generációm és a nálam fiatalabbak nem tudnak sokat erről a művésztelepről – mondta Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója.

– Miközben a könyvet szerkesztettem, egyre jobban kikristályosodott bennem az az érzés, hogy Szabadka gazdag képzőművészeti életének egyik legragyogóbb része Csurgó. Ez a nagyszerű, bátor, tehetséges társaság új szeleket hozott nemcsak a képzőművészeti életünkbe, hanem egész itteni kultúránkba, gondolkodásmódunkba, megbolygatva a csonttá merevedett állapotokat – méltatta a művésztelep alkotóit Farkas Zsuzsa, a könyv szerkesztője.

A könyvbemutatón a csurgói művésztelep tagjai közül Zsáki István, Petrik Tibor, Török István, Kerekes Sándor, Magyar János és Gyurkovics Hunor voltak jelen. Török István, a csurgói művésztelep egyik alapítója, megköszönte a múzeumnak és a könyvkiadónak, hogy a művésztelep létrejöttének 50. évfordulója alkalmából kiállítást szerveztek és könyvet adtak ki. A könyvbemutató hátralévő részében a volt művésztelep tagjai a Csurgón eltöltött hétköznapokat elevenítették fel és érdekes történeteket osztottak meg a közönséggel. A beszélgetés során megemlékeztek a 2006-ban elhunyt Torok Sándorról is, aki a Csurgói Ifjúsági Művésztelep kezdeményezője és alapítója volt. A beszélgetést Farkas Zsuzsa moderálta.