2024. április 25., csütörtök

Valverde kiheverte nagy bukását

A spanyol veterán Alejandro Valverde győzelmével zárult az Egyesült Arab Emirátusokban rendezett, öt etapból álló Abu Dhabi Tour. Az első három napon nem zajlott érdemi küzdelem az összetett szempontjából, hiszen teljesen sík terepen haladtak a versenyzők. A nagy hajrások igazságosan osztoztak a győzelmeken, először a norvég Alexander Kristoff, másodszor a Skyból idén távozó olasz Elia Viviani, harmadszor pedig a német Phil Bauhaus bírt a legnagyobb végsebességgel. Az utolsó előtti napon sík egyéni időfutamot rendeztek, amelyen az ausztrál bajnok Rohan Dennis 53 km/h-s átlagot repesztve győzött, a hegyimenők közül pedig Valverde volt a legjobb. Az ötödik szakasz céljához vezető hosszú hegyen aztán épp a rutinos spanyol volt a legerősebb, s győzelemmel tért vissza, miután tavaly hatalmasat bukott és megsérült a Tour de France egyik egyéni időfutamán.

Eredmények, Abu Dhabi Tour, 1. szakasz (Madinat Zayed–Madinat Zayed, 189 km): 1. Alexander Kristoff 4:48:24 óra, 2. Andrea Guardini, 3. Caleb Ewan a. i. 2. szakasz (Yas Mall–Yas Beach, 154 km): 1. Elia Viviani 3:15:30 óra, 2. Danny van Poppel, 3. Pascal Ackermann a. i. stb. 3. szakasz (Nation Towers–Big Flag/Al Marina, 133 km): 1. Phil Bauhaus 3:02:55 óra, 2. Marcel Kittel, 3. Pascal Ackermann a. i. stb. 4. szakasz (Al Maryah-sziget, egyéni időfutam, 12,6 km): 1. Rohan Dennis 14:21 perc, 2. Jonathan Castroviejo +14 mp, 3. Miles Scotson +16 mp stb. 5. szakasz (Qasr Al Muwaiji–Jebel Hafeet, 199 km): 1. Alejandro Valverde 4:38:47 óra, 2. Miguel Ángel López a. i., 3. Julian Alaphilippe +15 mp stb. Az összetett végeredménye (687,6 km): 1. Valverde 16:00:11 óra, 2. Wilco Kelderman +17 mp, 3. López +29 mp, 4. Alaphilippe +31 mp, 5. Rafal Majka +45 mp stb.

Astanás siker a szezonnyitón

Michael Valgrennek, az Astana csapat dán versenyzőjének sikerével ért véget a hagyományos európai klasszikus-szezonnyitónak számító Omloop Het Nieuwsblad. A rendszeresen február utolsó hétvégéjén rendezett, általában hideg, szeles egynaposon most a szokásosnál egy árnyalattal enyhébb idő fogadta a kerekeseket. A verseny nehézsége, mint mindig, a sok rövid, de meredek domb volt, amely folyamatosan rostálta meg a mezőnyt. Az utolsó igazán kemény emelkedőn bő tízfős élboly alakult ki, amelynek tagja volt a dán mellett a címvédő Greg van Avermaet, a sokszoros Monumentum-győztes Philippe Gilbert és a 2011-ben diadalmaskodó Sep Vanmarcke (a háromszoros világbajnok Peter Sagan kihagyja a klasszikusszezon első néhány állomását). Ebből a csoportból tudott meglógni két kilométerrel a cél előtt a dán, s míg a többiek egymást nézegették, ő elegendő előnyt épített ki magának a végső sikerhez.

Végeredmény, Omloop Het Nieuwsblad (196,2 km): 1. Michael Valgren 4:50:14 óra, 2. Lukasz Wisniowski +12 mp, 3. Sep Vanmarcke, 4. Jasper Stuyven, 5. Philippe Gilbert a. i. stb.

Groenewegen bombaformában

Folytatta remek szezonját Dylan Groenewegen, a holland Lotto-Jumbo csapatának fiatal sprintere. A 24 éves hajrás, aki tavaly a Tour de France utolsó, champs-élysées-i etapgyőzemével hívta fel magára a figyelmet, idén már három napot tudott megnyerni szakaszversenyeken (kettőt az algarvei, egyet a dubaji körön), most pedig az Omloop másnapján rendezett Kuurne–Brüsszel–Kuurne egynaposon győzedelmeskedett. A szeles, sík versenyen számos időszakos elmenés alakult ki, ám az erős főmezőny egyetlen csoportot sem engedett el hosszú távon, s végül több mint hatvanfős főcsoport érkezett a célvonalhoz – ebből robbantott legerősebben Groenewegen.

Végeredmény, Kuurne–Brüsszel–Kuurne (200,1 km): 1. Dylan Groenewegen 4:51:41 óra, 2. Arnaud Démare, 3. Sonny Colbrelli, 4. Pim Ligthart, 5. Justin Jules a. i. stb.