2024. április 20., szombat

A hatékonyabb környezetvédelemért

A tartomány és a köztársaság új hozzáállást tanúsít a problémák elhárítása érdekében
Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Koordináltabb környezetvédelmi tevékenységet kíván a jövőben kifejteni a tartomány területén a vajdasági kormány és a köztársasági környezetvédelmi tárca. Erről tárgyalt ma Újvidéken a minisztérium küldöttsége Goran Trivan miniszter vezetésével Igor Mirović tartományi kormányfővel. Elsődleges feladatként határozták meg az ökológiai szempontból problémásnak számító pontok számbavételét mind a 45 helyi önkormányzatban.

A források egyre jelentősebbek lesznek – emlékeztetett a kormányfő –, hiszen az európai alapoknál is lehet pályázni. A gondok többségét már ismerjük: ilyen az újvidéki regionális szeméttelep, s ilyen a szennyvíztisztító rendszerek hiánya is. A problémák regisztere elősegíti majd a hatékonyabb munkát – értékelte.

Szerbia rengeteg környezetvédelmi problémával küszködik – mondta Trivan, de szerinte ez nem ok a kesergésre, megoldások kellenek, meg kell tenni mindent a témával foglalkozó 27. uniós tárgyalási fejezet során, hogy ne ismételjük meg a régió országaiban elkövetett hibákat.