2024. április 25., csütörtök

„Mindenkinek veszítenie kell”

Merkel: Vučić a kulcsfigura a koszovói kérdés rendezésében

Közösen megtartott sajtótájékoztatón számolt be a tegnapi berlini találkozó eredményéről Angela Merkel német kancellár és Aleksandar Vučić szerb államfő. A megbeszélés egyik fő témája Koszovó kérdése volt, de szó esett Szerbia európai uniós integrációjáról is. Vučić megfogalmazása szerint örömmel tölti el, hogy Németország nagy politikai befolyással rendelkezik a Balkánon, ez Szerbia számára jó hír. A szerb államfő azt mondta, megértette Merkel minden üzenetét Koszovóval és az Európai Unióval kapcsolatban.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A koszovói kérdés rendezésén túl Szerbiára más feladatok is várnak – tette hozzá Vučić –, például a jogállamiság kiépítése terén. A Pristinával fennálló nézetkülönbségek kapcsán azt mondta Merkelnek, Szerbia tudja, hogy jobban kell szeretnie gyermekei országát, mint az elődeiét, a jövőbe kell tekintetni, ezért kész a kompromisszumra. Hozzáfűzte: a megoldás az, ha mindkét fél elveszít valamit. Szerbia számára egyedül az a megoldás számít elfogadhatatlannak, ha Szerbia veszítene mindent, míg mások mindent megkapnának – magyarázta a találkozón az államfő.

Merkel kijelentette, nem ő diktálja a Pristinával esedékes megállapodás tételeit, s tanácsokat sem osztogat, ezen a téren Szerbia elnöke a kulcsfigura. Mindezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy a kötelező érvényű megállapodásnak tartalmaznia kell-e Koszovó függetlenségének az elismerését Szerbia részéről. A kezdeményezés – tette hozzá – Szerbiából indul, a szerb elnök tehát a főszereplő. Megígérte, hogy a támogatását adja a folyamat sikeréhez, de nem akar tanácsokat osztogatni, főleg nem a nyilvánosság előtt.