2024. április 19., péntek

Jogainkról van szó

A vajdasági magyarok is támogathatják az európai kisebbségvédelmi aláírásgyűjtést

A Kárpát-medencében élő magyarság helyzetét is nagyban javítaná az őshonos európai nemzeti kisebbségi közösségek jogaival foglalkozó Minority Safepack Initiative – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés. Az európai kisebbségi politikusok többsége egyetért abban, hogy sorsdöntő kezdeményezésről van szó, mely az EU jogrendjében kívánja megszilárdítani a kisebbségi jogvédelmet, mégpedig az uniós tagállamok számára kötelező erejű kisebbségvédelmi rendszerben gondolkodva.

Az aláírásgyűjtés még mindig tart, támogatását adhatja a kezdeményezéshez minden olyan vajdasági magyar is, aki rendelkezik Magyarország vagy egyéb uniós állam állampolgárságával. Az Európai Bizottság akkor lesz köteles napirendjére tűzni a kezdeményezést, ha azt április 3-ig legalább egymillió uniós polgár támogatja aláírásával. Február elejére 600 ezer aláírás gyűlt össze, a cél elérése azonban nem lehetetlen. A támogató nyilatkozat aláírása interneten mindössze néhány percet vesz igénybe. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést a www.jogaink.hu oldalon lehet támogató aláírással segíteni.

Jelenleg nincs olyan átfogó uniós szabályozás, ami megfelelő jogi védelmet biztosítana a határon túli magyaroknak, valamint az európai őshonos nemzeti közösségeknek. Ha sikerül összegyűjteni egymillió aláírást, az Európai Bizottság köteles foglalkozni az őshonos kisebbségek ügyével. Éppen ezért döntött a kezdeményezés támogatása mellett a Magyar Nemzeti Tanács is, érdemben járulhat hozzá a terv ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek határozott védelme szerves részévé váljon az EU közös jogrendjének, amellyel Szerbiának is össze kell majd hangolnia saját belső jogrendjét – közölték.

Ma a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) – a felvidéki, kárpátaljai és erdélyi diákszervezeti partnerei és a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) példáját követve – úgyszintén azt jelentette be, hogy csatlakozik a Minority Safepack aláírásgyűjtéséhez. „Úgy gondoljuk, a kisebbségi jogok védelmében végzett eddigi tevékenységünk mellett akkor tudjuk a leginkább szolgálni a vajdasági magyar közösséget, ha csatlakozunk a Minority Safepack kezdeményezéshez, és azt minél szélesebb körben népszerűsítjük a fiatalok körében” – áll az elnökségi közleményben. Bíznak benne, hogy a sikeres aláírásgyűjtés után olyan lépések következnek az EU részéről, amelyek megakadályozzák, hogy az újvidéki Jogtudományi Karon tapasztalt súlyos jogsértésekhez hasonló esetek megismétlődjenek.