2024. április 25., csütörtök

Mađarski Nacionalni Savet se priključio evropskoj inicijativi

MNS organizuje prikupljanje potpisa za slučaj Minority Safe Pack, potpisi se skupljaju do 3.aprila.

Na redovnoj sednici MNS-a, juče je prihvaćen stav vezan za Minority Safe Pack-pružanje podrške Zaštiti Nacionalnih Manjina. Prema rečima Mgr Jenea Hajnala, predsednika, reč je o inicijativi od istorijskog značaja za Mađare koji žive na teritoriji Karpatskih basena, kao i o mađarskim nacionalnim manjinama starosedeocima koji žive širom Evrope, jer Evropska Unija želi pravno da učvrsti prava manjina u sistemu koji će biti obavezujući među članicama EU.

MNS, kao predstavnik mađarske nacionalne manjine, ne može biti ravnodušan prema ovakvoj inicijativi - istakao je Jene Hajnal i dodao: podstičem svakog vojvođanskog Mađara koji ima mađarsko ili drugo državljanstvo Unije da podrži svojim potpisom ovaj predlog. Podrška preko interneta zahteva samo nekoliko minuta vremena, a puno bi učinila za zaštitu manjinskih naroda.

Ferenc Žoldoš (Mađarski Pokret) je vezano za Minority Safe Pack rekao da se slaže da je donošenje ovakvog zakona od velikog značaja za vojvođansku nacionalnu manjinu, jer EU nije na odgovarajući način rukovala do sada sa pitanjima nacionalnih manjina.

Konačno je došla na red takva tačka dnevnog reda koja će nas sve postaviti na istu stranu - ustanovio je Karolj Dudaš, koji se složio sa prethodnom konstatacijom da EU ne rukuje na odgovarajući način sa pravima nacionalnih manjina. Dudaš je takođe najavio da će ovih dana MNS početi sa prikupljanjem potpisa podrške i pomoći onima koji nisu u mogućnosti da to učine preko interneta, a žele da daju svoj doprinos.