2024. április 25., csütörtök

Zombor a jövő városai között

A tekintélyes brit Financial Times gazdasági és pénzügyi napilap által megjelentetett magazin csaknem 500 európai városban és 150 régióban elemezte a közvetlen külföldi beruházásokat, illetve a helyi gazdasági mutatókat, ami alapján összeállította a Jövő városai és régiói elnevezésű, 2018–2019-re vonatkozó listáját.

A gazdálkodási körülmények összehasonlítása után fölkerült erre a listára Zaječar, Niš, Belgrád, Šabac, Nagybecskerek, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica), Zombor és a szerémség közigazgatási körzet. A listán szereplő, európai szemmel nagy-, közepes vagy mikrovárosoknak tekintett települések a Financial Times februári–márciusi magazinja szerint hosszú távú beruházási potenciált jelentenek.
Zombort a lap kedvező gazdasági légkörű és ennek alapján a jövő városának számító befektetési helynek minősíti.
A helyi önkormányzatban úgy tartják, hogy ehhez a rangos minősítéshez még hozzájárul a következő két évben az ipari övezet fölszerelése, a greenfield és brownfield beruházások lehetősége, ezenfelül pedig a turisztikai és kulturális potenciál mozgósítása.
A beruházási kedv kihasználásának első idei eredménye, hogy február derekán a zombori ipari övezetben eladási központot nyitott az újvidéki székhelyű RTI Kft., amely márkás mezőgazdasági gépeket, traktorokat, kapcsolható eszközöket, minőségi motorolajakat és kenőanyagokat forgalmaz. A cégnél az is megtalálja a számára megfelelő mezőgépet, aki 10 hektáros területet művel, és az is, aki több ezer hektáron termel.
A városi adminisztrációban úgy tartják, hogy a beruházások tekintetében jól indult az esztendő, és bizakodók, hogy hamarosan újabb befektetésekre kerül sor, amit csak ösztönözhet a városnak a Financial Times általi besorolása.