2024. március 28., csütörtök

Díjak Temesvárról és Budapestről

A zentai bolyais diákok újabb sikerei

A hétvégén a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai két rangos versenyen öregbítették iskolájuk hírnevét. A diákok közül többen a romániai Temesváron a Bartók Béla Elméleti Líceum Talentum elnevezésű versenyéről tértek haza igen szép eredménnyel, úgyszintén ezen a hétvégén rendezték meg Budapesten a Bolyai Csapatversenyt is.

A temesvári megmérettetés két internetes fordulóból és a döntőből állt, amelyen négy tantárgy: kémia, biológia, informatika és fizika szerepelt – mondta el Szórád Endre, a tehetséggondozó vegytantanára. Az online versenyen mind a négy tantárgyból előírt feladatokat megoldhatták a versenyzők, s az így összegyűjtött pontszámok alapján válogatták ki a legjobbakat, akiket meghívtak a döntőbe.

Az online versenyen mintegy 160-an vettek részt Románia különböző városaiból, a zentaiak kakukktojásnak számítottak, mivel a külhoni területekről egyedül ők vettek részt a megmérettetésen. Zentáról kilenc kilencedikes (elsős), tizedikes (másodikos) és tizenegyedik évfolyamos (harmadikos) tanuló vett részt a temesvári versenyen, amelyen a felsorolt tantárgyakból különféle feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Az online fordulók versenyfeladatait még a múlt év októberében kiírták, a döntőben pedig két tantárgyból előírt feladatok megoldására összesen három óra állt a versenyzők rendelkezésére.

Szórád Endre elmondta azt is, hogy ellentétben más feladatmegoldó versennyel, a temesvári esetében a kiírt feladatok kötődnek a tananyaghoz, így a diákoknak nem volt nehéz megoldaniuk őket.

Az eredményhirdetés során a kilencedikesek közül Csepella Máté részesült dicséretben. Ő kémiából és biológiából indult, s amennyiben csak a vegytanban elért eredményét díjazták volna, akkor első helyet szerez – mesélte a vegytantanár. A tizedik osztályból Horváth István a kémia és az informatika mezőnyében első, Kratók Gyula harmadik helyezést ért el. A tizenegyedik osztályosok mezőnyében Rice Róbert szerezte meg az első helyet kémia és fizika tantárgyakban.

A Bolyai Csapatverseny több fordulóból állt, a körzeti döntőjén nagyon jól szerepeltek a zentaiak, ezért meghívást kaptak az országos versenyre is, amelyen a tizedikes diákok a harmadik, a tizenegyedikesek pedig az első helyen végeztek. A pesti versenyen matematikából négyfős csapatokban versenyeztek a résztvevők, akiknek különféle tesztfeladatokra kellett megadniuk a helyes válaszokat, egyet pedig ki is kellett dolgozniuk.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai kémiából a Curie Kémia-emlékverseny most vasárnapi vajdasági területi döntőjére és a Diákvegyész Napokra készülnek, amelyet április 6–7-én rendeznek meg a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában, a matematikusok pedig a nemzetközi matematikai versenyre „edzenek”.