2024. április 19., péntek
TOPOLYAI TÉLI ESTÉK

Sorsunk nagyító alatt

Javában zajlik a Topolyai Téli Esték elnevezésű előadássorozat, melynek harmadik előadója Takács Rajmund volt, aki Sorsunk nagyító alatt címmel tartott előadást.

Takács Rajmund volt a Topolyai Téli Esték idei harmadik előadója (Sihelnik Ágnes felvétele)

Takács Rajmund volt a Topolyai Téli Esték idei harmadik előadója (Sihelnik Ágnes felvétele)

A különböző társadalmak kialakulásáról, azok felépítéséről és változásairól beszélt a fiatal gunarasi szociográfus, és időrendben eljutottunk napjaink társadalmáig. Takács Rajmund előadásában megpróbálta elvetni azt a közvélekedést, amely csak a politikától, illetve a politikusoktól eredezteti a történéseket, ami akár vidékünkön, akár a világban történt. Ezek mögé tekintve igyekezett rávilágítani azokra a társadalmi és gazdasági összefüggésekre, amelyek akár a politikai történéseket is befolyásolják, illetve hatással vannak a társadalomfejlődésre, amelyek nem mellékesen a múltban gyökerezhetnek.

A társadalmak fejlődését több dolog is meghatározza. Ilyen például a földrajzi helyzet. Ugyanakkor nem mellékes, hogy milyen a népsűrűség, valamint a lakosság összetétele.

– A legfontosabbnak azt tartom, hogy a mi vidékünk megreked a keleti és a nyugati típusú fejlődés között. A keleti típusú társadalomfejlődésre jellemző a felülről építkező társadalom, amelyben a mindenkori erős uralkodó osztály irányítja a társadalom életét. A lakosok zárkózott életet élnek, a politikából is száműzve. Ellentétben a nyugati társadalmakkal, ahol alulról építkező társadalom van, ahol a lakosok rendelkeznek az erőforrások feletti irányítással, a gazdálkodás jogával. Erre épül rá a társadalmi szerkezet és végül a politika is – mondta el Takács Rajmund.

A Topolyai Téli Esték soron következő vendége dr. Gallé Róbert lesz, aki ma 18 órakor Nyolc lábbal a földön címmel tart előadást a pókokról.

Március 6-án Makra Péter Közel féléves mérnöki munka 3800 méteres magasságban, egy nyugat-himalájai lámakolostorban című előadására várják szeretettel az érdeklődőket.