2024. április 25., csütörtök

Temerini hírek

Ülésezett a községi képviselő-testület

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Egyetlen napirendi pont megvitatásával tartotta meg pénteken 25. ülését a temerini községi képviselő-testület. Sürgősnek is nevezhető eljárással a képviselők döntöttek Temerin község nevének használata jóváhagyásáról a Temerin-Agrar Kft. esetében. A beterjesztést Đuro Žiga polgármester indokolta meg. Valójában a mitrovicai Mitros Fleischwaren Kft. húsipari vállalat mulasztásának pótlásáról volt szó. A cég tavaly decemberben szerződést kötött a belgrádi székhelyű Gobem Kft.-vel a temerini Illancs birtok felé vezető út melletti (régi Petőfi-féle) sertéstelep bérléséről, ám elmulasztotta kérni a községi képviselő-testülettől az új gazdasági társaság bejegyzéséhez a község neve használatának jóváhagyását. Emiatt a köztársasági cégnyilvántartó ügynökség visszautasította a cégbejegyzést. A képviselők szavazattöbbséggel jóváhagyták Temerin nevének használatát.

Mielőtt a képviselők határoztak volna a napirendről, Robert Karan, a Mi Temerinünkért polgárok csoportjának képviselője ismételten javasolta, hogy a testület tűzze napirendre és vitassa meg a vezetékes víznek a magas arzéntartalma miatt a háztartási használatra való megtiltását. Ugyancsak javasolta, hogy vitassák meg a hótakarítással kapcsolatosan, a közművállalat felügyelő bizottsága elnöke minek alapján határozta meg, hogy az utakról a hótisztítást csak akkor kell elkezdeni, ha az eléri a 10 centiméteres vastagságot. A képviselők a napirend bővítésére vonatkozó javaslatokat elvetették.

****

A téli szolgálat tájékoztatója

Az elmúlt hét folyamán kialakult hótakaró, valamint a várható további hóesés készültségbe helyezte a közművállalat téli szolgálatát. Tájékoztatója szerint a hóeltakarítás megkezdése a hótakaró vastagságától függ. A szolgálat csak oly módon tudja megvalósítani a 2017/18-as évre előirányzott tervét, beleértve a biztonságos közlekedést, a munkahelyek, illetve a közintézmények (egészségház, posta, óvoda, iskola stb.) zökkenőmentes megközelítését, a mellékutcák, az autóbusz-állomás és a parkolóhelyek járhatóságát, ha a polgárok is eleget tesznek kötelességüknek. Ezek pedig:

– a családi házak előtt a hó eltakarítása, valamint a csúszós járdák sózása,

– a tömbházak előtt a hó eltakarítása, és a csúszós utak sózása,

– a tömbházaknál a konténerszállító és szennyvízszállító járművek zavartalan közlekedésének biztosítása,

– az ereszre fagyott jégcsapok eltávolítása (mindenekelőtt a gyalogjárdák fölül),

– az üzlethelyiségek előtt a hó eltakarítása, csúszós jégtakaró sózása, valamint az ereszre fagyott jégcsapok eltávolítása,

– az utcán a személygépkocsik és egyéb járművek oly módon való parkolása, hogy azok ne akadályozzák a téli szolgálat járműveit munka közben.