2024. április 25., csütörtök

„Megpróbáljuk biztosítani a tornyosi foci jövőjét”

Jól sikerült az őszi idény a tornyosi focicsapatok számára, hiszen a Tisza Menti Ligában szereplő felnőttgárda és a Magyarkanizsa–Zenta–Ada Községközi Ligában játszó pionírcsapat is a táblázat első felében végzett. A tornyosi utánpótlás-együttes edzőjével, Vajda Attilával – aki maga is sok éven át viselte a klub mezét – a nemrégiben megrendezett zentai teremtorna után beszélgettünk, amelyen csapatával a negyedik helyet szerezte meg.

A bajnokság első felében hazai pályán százszázalékosak voltatok, és idegenből is hoztatok el pontokat. Hogyan értékelnéd az őszi szezont?

Az őszi idényt a 3. helyen zártuk, mindössze egy ponttal lemaradva a listavezető adai AFK mögött, akiket egyébként hazai pályán 5:0-ra vertünk. A tavalyi szezon után tizenegy 2002-es születésű játékosunk öregedett ki a csapatból – közülük Rusák Áron, a liga gólkirálya már a felnőttcsapatban játszik –, akiket nagyon nehéz volt pótolni. 2003-as születésű labdarúgónk kevés van, ezért az egy évvel fiatalabbakra hárult a feladat, hogy a vállukon vigyék a csapatot. Összességében elégedett vagyok a fiúkkal, az őszi mérlegünk hat győzelem, egy döntetlen és két vereség.

A csapatodból kik nyújtották a legjobb teljesítményt az ősszel?

Csapatom őszi legjobbja Nagy Bálint volt, aki sajnos nem folytathatja a versenysportot, így kissé meggyengültünk, de sok edzéssel, bátor és okos játékkal ellensúlyozhatjuk legjobbunk hiányát. Fontos megemlíteni, hogy egyesületünk kiváló kapcsolatokat ápol a bácsgyulafalvi (telecskai) klubbal, ahonnan – mivel ők nem indultak az ottani bajnokságban – hat játékos átigazolt hozzánk. Edzőjüknek, Varga Tibornak sokat köszönhetünk, hiszen minden mérkőzésen számíthatunk rá és az ottani gyerekekre is. A nyugat-bácskai különítményből csapatunk házi gólkirálya, Milorad Utvić, illetve kapusunk, Varga Alex tűnt ki teljesítményével.

Milyennek látod jelenleg a Magyarkanizsa–Zenta–Ada községi pionírliga mezőnyét?

Tavaly rajtunk kívül két együttes tűnt ki a mezőnyből, a mostani idényben már jóval kiegyenlítettebbek az erőviszonyok. Talán a Horgos 1911 és a péterrévei Jedinstvo csapata tűnik a legfelkészültebbnek. Az ősszel csak tőlük kaptunk ki, idegenben, két szoros meccsen, de ott van a mindig kellemetlen Zenta, valamint az őszi bajnok AFK és a törökkanizsai Obilić gárdája is.

Megkezdtétek-e már a felkészülést a tavaszi folytatásra?

Már januárban megkezdtük a felkészülést a tavaszi idényre, amihez a legtöbb segítséget a topolyai TSC és a felcsúti Puskás Akadémia szakembereitől kaptuk. Egyelőre még teremben készülünk, de amint az időjárás megengedi, szeretnénk néhány barátságos meccset is lejátszani környékbeli csapatok ellen. Január végén részt vettünk a nyolccsapatos zentai teremtornán, ahol a 4. helyet csíptük el, úgy, hogy három összecsapáson nem kaptunk gólt. Ezen a tornán csapatkapitányunk, Gubik Martin és a védelemben egyre jobb teljesítményt nyújtó Lality Lázár tűnt ki játékával.

Mi a helyzet nálatok az utánpótlással, egyáltalán hogyan látod a tornyosi foci jövőjét?

A tavalyi év vége óta sokat foglalkozunk a legkisebbekkel is, több mint húsz gyerek jár edzésre a kiscsoportosoktól a 4. osztályosokig. A nevelésükre és oktatásukra szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni, így biztosítva a tornyosi labdarúgás jövőjét.