2024. április 19., péntek
SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEFOGLALÓ

Elítélik a barbár támadást

A magyar kormány és több más politikai szereplő is elítélte ma a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni, kedd hajnalban végrehajtott támadást.

A kormány részéről semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Grezsa István kormánybiztos közleményben ítélte el a támadást. Mint írták, Magyarország kormánya minden támogatást megad a károk mielőbbi helyrehozása és annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletét ellátó KMKSZ a lehető legrövidebb időn belül folytathassa munkáját.

EBBEN A KÉRDÉSBEN NINCS PÁRTVITA

A magyar politikai pártok is megnyilatkoztak az ügyben. A Fidesz közleményben szólította fel az Európai Parlament állampolgári jogok, bel- és igazságügyi bizottságát (LIBE), hogy ítélje el a történteket, a brüsszeli Európai Bizottságot pedig arra, hogy haladéktalanul lépjen fel az ukrán kormánynál a kárpátaljai magyarság védelmében.

A Jobbik közleményében azt írta: a támadás újabb bizonyítékát adja annak, hogy „az ukrán hatalom magyarellenes intézkedései bátorítóan hatnak az agresszív nacionalistákra, akik ezért egyre brutálisabb akciókra vállalkoznak”. Az LMP szintén elítélte a KMKSZ épülete elleni újabb támadást. Az MSZP és a Párbeszéd közös közleményben ítélte el a kárpátaljai magyarságot ért sorozatos támadásokat és arra szólították fel a kormányt, hogy határozottan lépjen fel a kárpátaljai magyarság védelme érdekében.

KÖZÖS KÁRPÁTALJAI NYILATKOZAT

Közös nyilatkozatban ítélte el a támadást a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal és a KMKSZ. A közlemény felsorolja az utóbbi időszak magyarellenes provokációit.

„Hivatalosan kijelentjük, hogy ezek a provokációk nem voltak és nem lesznek sikeresek, csak összekovácsolják az ukránokat és magyarokat, valamint a Kárpátalján békében, egyetértésben élő, egymással toleráns többi nemzetiséget” – szögezi le a nyilatkozat.

Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai európai parlamenti képviselője közleményében leszögezte: „Felháborító, ami jelenleg a soknemzetiségű, eddig békés Kárpátalján zajlik. Bizonyos erők egyre inkább azon dolgoznak, hogy felborítsák a rendet és a békét, konfliktust akarnak provokálni és meg akarják félemlíteni a magyarokat.”

„Már csak az a kérdés: vajon kinek az érdeke lehet ez?!” – írta a politikus.

A VMDP LEVÉLLEL FORDULT A SZERBIAI UKRÁN NAGYKÖVETHEZ

Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke a KMKSZ ungvári központját ért támadás miatt levélben szólította meg Olekszandr Alekszandrovicsot, Ukrajna szerbiai nagykövetét, melyben a VMDP és a vajdasági magyarok aggodalmát tolmácsolja a bűncselekményektől sem visszariadó erősödő kisebbségellenesség miatt Ukrajnában.

A levél emlékeztet, hogy a vajdasági magyarok ezen módszereknek mibenlétét és közösségromboló célját a kilencvenes évek balkáni háborúi során a saját bőrükön tapasztalhatták meg. „Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy szolidaritást vállalva Kárpátalján élő testvéreinkkel, tiltakozzunk” – írja a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben, amelynek a folytatásában tisztázza, nem az ukrán nemzetet okolják a bajokért. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy az önök államának vezetői, parlamentjének képviselői mentesülhetnek a felelősségtől” – állapítja meg a levél, amelynek zárómondata arra kéri az ukrán nagykövetet, hogy tartalmát közvetítse elöljáróinak.