2024. március 29., péntek

Az európai jövőkép megerősítése

Uniós tisztségviselők tárgyalnak a régió államainak vezetőivel – Tegnap Szerbiát keresték fel
A Béke Villában fogadta Johannes Hahnt és Jean-Claude Junckert Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/AP)

A Béke Villában fogadta Johannes Hahnt és Jean-Claude Junckert Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/AP)

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Szerbia európai jövőképéről, az uniós integráció kihívásairól tárgyalt Belgrádban Aleksandar Vučić államfővel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Johannes Hahn uniós bővítési biztos. A brüsszeli adminisztráció tisztségviselői nyugat-balkáni körúton tartózkodnak, Tiranából érkeztek tegnap Belgrádba. Szerdán Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is csatlakozik hozzájuk, március 1-jén Bulgáriában zárul a körút hat állam vezetőinek találkozójával, melyen Szerbia elnöke is jelen lesz.

A hivatalos látogatásra érkezett vendégeket a repülőtéren Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter és Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője fogadta. A délután folyamán találkoztak az államfővel, aki az esti órákban ünnepélyes vacsorát adott a két magas rangú uniós tisztségviselő tiszteletére. Fabrizi a találkozó kapcsán közölte: a régió európai jövőképnek a megerősítését jelenti az, hogy a bővítéssel foglalkozó politikusok felkeresik a tagság iránt érdeklődő államokat.

Mint ismeretes, tavaly decemberben Juncker az Európai Parlamentben új bővítési stratégiát harangozott be, melyet február elején el is fogadtak. A stratégia Szerbia és Montenegró esetében felvázolja a csatlakozás lehetőségét 2025-ben, abban az esetben, ha a két ország végrehajtja a szükséges reformokat, eleget tesz az uniós követelményeknek. Belgrád számára egy Pristinával kötött megállapodás is elvárást jelent.