2024. április 20., szombat

Az együttműködés sikerhez vezethet

Kamarai segítség a bánáti térségek felzárkóztatásához

A bánáti térségek európai uniós alapból történő fejlesztéséről tartottak kerekasztal-beszélgetést a Vajdasági Gazdasági Kamarában tegnap Újvidéken. A tanácskozás az Európa Ügyek Alap, valamint a Tartományi Regionális Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság kezdeményezésében azzal a céllal került megrendezésre, hogy felzárkózási lehetőséget nyújtson azon bánáti térségeknek, amelyek a fejletlen községek kategóriájába tartoznak.

Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója, Jovan Podraščanin tartományi titkárhelyettes és Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke Pancsova város képviselőivel együtt a kapcsolatok és az együttműködés intenzívebbé tételének lehetőségeit vette sorra.

A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy minden helyi önkormányzat számára szükség lenne a hathatós akciótervnek a kidolgozására, valamint projektumokban való részvételre az uniós források jobb kihasználtsága érdekében. Megállapították azt is, hogy a megfelelő fejlődési stratégia és az együttműködés tudatosításának növelése is elengedhetetlen tényező.

Pancsova város képviselői hangsúlyozták, hogy ha a következő években nem valósulnak meg lényeges befektetések a térségben, fokozódni fog a munkanélküliség. A város előnyét a megfelelő földrajzi elhelyezkedésében látják. A város pozitív példaként szolgál az Interreg IPA-programban való részvételével, amelynek keretében számos lehetőséget hordoz magában a Romániával ápolt, határon átnyúló sikeres együttműködés.