2024. április 19., péntek

Önzetlen környezetvédelem és „a zacsi”

Ha engem kérdeznek: kell a műanyag zacskó/táska, de közel sem annyi, mint amennyit elhasználunk. Egy piaci bevásárlás, vagy egy zöldség-gyümölcs-hús nagybevásárlás alkalmával annyi zacskót halmozunk és viszünk haza, hogy aztán nem tudunk mit kezdeni vele. És ez szinte minden háztartásban így van napokon, heteken, éveken, sőt évtizedeken át. Nem lesz jó vége, az egyszer biztos!

Nem csoda, hogy sok államban azon törik a fejüket, miként lehetne visszaszorítani a műanyag tasakok használatát. Legkézenfekvőbbnek a megfizettetés tűnhet, amivel valóban sikerült is visszafogni a vásárlókat a mértéktelen zacskóhasználattól. Kimutatások igazolják ugyanis, hogy ott, ahol megfizettetik a műanyag zacskókat az üzletekben, nagyon is érezhető a környezetszennyezés csökkentésére irányuló intézkedés hatása. Az Európai Bizottság a közelmúltban fogadta el a műanyagról szóló első átfogó stratégiát, a bolygó és a polgárok egészségének védelme érdekében. Az új tervek szerint 2030-ra az uniós piacon jelenlévő minden műanyag csomagolást költséghatékony módon lehetne újrahasznosítani. Ezért most az unió felé közeledő Szerbiától is ezt kérik: tegye fizetőssé a műanyag zacskókat a boltokban, és tartson lépést a globális tendenciákkal.

Olvasóink-szavazóink több mint a fele egyetért ezzel az állásponttal, és a cél érdekében hajlandó bevállalni azt is, hogy fizetnie kell a tasakokért a boltokban. Valamennyivel kevesebben, szintén az ötven százalékhoz közel, az indítvány negatív oldalát látják inkább, nevezetesen azt, hogy a kereskedelem ezáltal újabb bőrt húzhat le a vásárlókról.

Támogatja-e, hogy a boltok megfizettessék a műanyag táskákat?

Igen: 205 (53,7%)

Nem: 168 (43,9%)

Nem tudom: 9 (2,4%)

Bárhol is legyen az igazság, a sajtóban valóban témává állt elő a múlt héten „a zacsi”. Amíg egyesek kifejtették undorukat a műanyaggal szemben, addig mások azt bizonygatták, hogy korántsem a környezetünkről, az egészségünkről, vagy az élhetőbb jövőnkről van szó, hanem arról, hogy még egy szent ügy nevében kivehessék zsebünkből a pénzt.

A dilemma valóban nem kicsiny. Műanyag vagy papír? Netán valami más? De mi? Fogas kérdés, mint a tyúk vagy a tojás, a statisztika viszont minden esetben nyugtalanító.

A National Geographic hírei szerint évente 500 milliárd és egy trillió közé tehető a világszerte felhasznált papír- és plasztikzacskók száma. Évente körülbelül 100 ezer madár veszíti életét a műanyag szatyrok miatt – a bálnák, teknősök és más tengeri állatok számát szintén 100 ezerre becsülik. Az Egyesült Államokban 12 millió hordó olaj kitermelése szükséges ahhoz, hogy kielégítse a bevásárlószatyor-igényeket. És aztán ott van a nagyon hosszú bomlási idő, ami száz, vagy több száz évig tart.

És a papírszatyor előnyösebb lenne? Talán első pillantásra igen, de valójában a papírzacskók előállítása több energiát igényel, és nagyobb levegő- és vízszennyezéssel jár, mint a műanyag zacskóké. A papír újrahasznosítása sokkal nagyobb energiaigényű, mint a műanyag, és akkor még a sok fáról nem is beszéltünk. Már húsz évvel ezelőtt is 14 millió fát vágtak ki évente a világon, hogy előállítsák az évnyi szükségletet, a mintegy 10 billió, vagy ki tudja mennyi papírzacskót. Megfelelő alternatíva hiányában valóban mi a helyes választás? Melyik rendelkezésre álló csomagolóanyag-fajta ártalmasabb, illetve kevésbé ártalmas?

Amíg az igazi, tehát környezetkímélő és az emberek részére kényelmes megoldás megszületik, nem tévedhetünk, ha visszafogjuk magunkat a tékozlással. Mondjuk nem fogadunk el külön zacskót minden apróságért (például egy darab citromért), ha vászon, vagy más ruhaanyagból készült bevásárló szatyorral megyünk az üzletbe, vagy a feleslegessé vált műanyag zacskókat szélnek eresztés helyett megfelelő helyen dobjuk el.

Persze a szelektív szemétgyűjtés sem elérhető Vajdaság java részén, ami újabb dilemmákat vet fel. Zavarba ejtő, ha arra gondolunk, miért nem élnek vele többen, ott, ahol van. Miért könnyebb kidobni, mint szelektálni? Egyáltalán megfogant környezetünkben az önzetlen környezetvédelem gondolata? Az, hogy a holnapunk érdekében óvatosan bánjunk a környezettel, vagy a múlt heti körkérdés témájához visszakanyarodva, ne azért kerüljük a műanyag zacskót, mert megfizettetik, hanem ezért, hogy kevesebb fogyjon belőle.