2024. március 29., péntek

Kis kémikusok és fizikusok vetélkedtek

Zentán tartották meg a XVII. Kovács Sztrikó Zoltán Fizika–kémia Diákversenyt

Szombaton Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegysége volt a házigazdája a XVII. Kovács Sztrikó Zoltán Fizika–kémia Diákversenynek, amelyet a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és GENIUS Tehetséggondozó Mozgalom szervezett.

Felvételünk a szombati verseny megnyitóján készült (Fotó:Gergely József)

Felvételünk a szombati verseny megnyitóján készült (Fotó:Gergely József)

A diákokat és felkészítő tanáraikat a vendéglátó iskola fizikatanára, Kálmán Róbert és Tandari Ferenc, az iskola igazgatóhelyettese üdvözölte, és sikeres versenyzést kívánt a csapatoknak. A versenyt Muhi Béla kémia-fizika szakos tanár, a GENIUS Tehetséggondozó Mozgalom elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy a verseny célja a tehetségek felkutatása, valamint a tehetségnevelés támogatása és serkentése.

A diákok munkáikat már korábban elküldték a szervezőknek, a verseny napján pedig be kellett mutatniuk a kísérleteik eredményeit a Gere AnikóKanyó László, Kálmán Róbert, Máriás Ildikó és Muhi Béla összetételű zsűri előtt. A helyezést elérő tanulókat a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács kiadványaival jutalmazták.

A kémia kategóriában a hetedik osztályosok között három első díjat osztottak ki, amelyeket Csepella Amina és Hajdú Sándor, a csantavéri Hunyadi János Á. I. (munkájuk címe: Egy hős téma, felkészítő tanáruk: Hatala Zoltán), Török Réka és Szabó Péter a zentai Emlékiskola (munkájuk címe: Őszi színek kémiája, felkészítő tanáruk: Fajka Valéria), illetve Szénási Dávid ugyancsak az Emlékiskola diákja (munkája címe: Az értékes illóolaj, felkészítő tanára: Fajka Valéria) érdemeltek ki. Második díjat kapott Tóth Dominika és Bús Renáta (Emlékiskola) valamint Körmöci Orsolya, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á. I. tanulója.

A nyolcadikos kémikusok közül első díjat kapott a csantavéri Rácz Szabó Alíz és Kozma Szabolcs,második Csízik Boglárka, az Emlékiskola tanulója.

A fizika kategóriában a hatodik osztályosok között Makrinov Alexandro és Rákóczi Anita, (munkájuk címe: Nem varázslat, fizika, ez a tehetetlenség, felkészítő tanáruk: Kálmán Róbert), a hetedikesek között pedig Lakatos Balázs és Surányi István, a zentai Stevan Sremac Á. I. Thurzó Lajos munkaegységének két tanulója (munkájuk címe: Galilei lejtő, állócsiga és a gyorsulás, felkészítő tanáruk: Kálmán Róbert) érdemelte ki az első díjat.

A nyolcadikosok között első lett Horváth Ervin, a zentai Emlékiskola tanulója (munkája címe: A hidrodinamikai paradoxon – A Bernoulli-törvény magyarázata, felkészítő tanára: Raffai Valéria), valamint Zsoldos Kristóf és Surányi Balázs ugyanebből az intézményből (munkájuk címe: Nikola Tesla – Elektromosság, felkészítő tanáruk: Raffai Valéria). Második díjban részesült a csantavéri Németh Kristóf és Vass József, valamint Borsos Ramóna és Dukai Ármin az oromhegyesi Arany János Á. I. oromi kihelyezett tagozatáról.

 Az interdiszciplináris kategóriában a hetedikesek között Pap Adrienn és Bálint Bianka, az Emlékiskola két tanulója bizonyult a legjobbnak. A nyolcadikosok mezőnyében Takarics Dóra és Kőrösi Csenge, a zentai November 11. iskola két diákja volt a legjobb, Kovács Petra és Remete Karolina, az oromhegyesi Arany János Á. I. oromi kihelyezett tagozatának két tanulója a második helyen fejezte be a versenyt.