2024. április 19., péntek

Milyen a jó pályázat?

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) immár huszonöt éve nyújt támogatást nemcsak a magyarországi, hanem a határon túli kezdeményezésekhez. Vidékünkön is egyre több magánszemély, civil szervezet, művelődési egyesület pályázik az Alapnál, viszont többen ódzkodnak a pályázástól, hisz nehéznek tűnik számukra a pályázási procedúra. Ezt orvosolandó az NKA munkatársai több alkalommal tartottak műhelymunkát, workshopot, aminek célja, hogy megismertessék a potenciális pályázókat a pályázás módjával. Az NKA munkatársai hétfőn Szabadkára is ellátogattak, és a Népkör Magyar Művelődési Központban körülbelül harminc vajdasági magyar szervezet képviselőjének mutatták be a pályázás módját kezdve a regisztrációtól egészen az elszámolásig.

A rendezvényen többek között jelen volt Szántai Irén, az NKA igazgatója, valamint Lőrinczy György, az NKA alelnöke. Utóbbi újságírói kérdésre elmondta:

Lőrinczy György előadás közben (Fotó: Benedek Miklós)

Lőrinczy György előadás közben (Fotó: Benedek Miklós)

– Ahhoz, hogy az NKA-ban a pályázatok elbírálását és az adminisztrációt fel tudjuk gyorsítani, a pályázóknak is több információra lenne szükségük. Ez a worshop-sorozat arról szól, hogy hogyan lehet bizonyos adminisztratív hibákat, a hiánypótlásokat elkerülni, illetve, hogy megismertessük a pályázókat azzal, mik azok a célok, amiket az NKA támogat, és hogy hogyan kell jó pályázatot írni, hogy az sikeres legyen – fogalmazott Lőrinczy.

A rendezvény elején Lőrinczy tartott előadást Milyen a jó pályázat címmel, majd gyakorlati útmutató és prezentáció segítségével a jelenlévők megismerkedhettek a regisztráció, a pályázat és az elszámolás módjával.

A szakmai találkozóra Vajdaság több részéből érkeztek érdeklődők. Csasznyi Imre, a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör képviselője lapunk kérdésére elmondta, hogy szervezetük rendszeresen pályázik különböző alapoknál, viszont az NKA-hoz még nem nyújtottak be pályázatot.

– Nálunk én írom a pályázatokat, és a feleségem végzi az elszámolást. Az NKA-nál való pályázástól eddig féltünk, mert nagyon bonyolult elszámolást igényel – fogalmazott Csasznyi Imre.