2024. március 29., péntek

Az ember alaptermészete, hogy migrál

Dr. Mészáros Zoltán előadása a migráció történetéről

A Zürichi Magyar Történelmi Egyesület szervezésében pénteken a szabadkai Magyar Házban dr. Mészáros Zoltán történész Migráció, balkáni migráció címmel tartott előadást. Mészáros Zoltán előadásában a migráció történetét vázolta fel az őskortól egészen napjainkig.

Az előadás elején elhangzott, hogy az új kutatások szerint az emberi faj 100 ezer éve alakult ki a mai Kelet-Afrikában.

– Ha az embernek nem lenne a természetében, hogy migrál, akkor mi most egy kelet-afrikai faj lennénk, amelynek néhány tízezer tagja van. Azonban az emberek 3–5 százaléka, állapították meg pszichológusok és a szociológusok, akkor is elmegy, ha minden tökéletes. Egyszerűen kíváncsi. Kíváncsi arra, hogy mi van a hegy mögött, mi van a folyó túloldalán – szögezte le Mészáros Zoltán.

Mészáros Zoltán előadását tartja (Fotó: Patyi Szilárd)

Mészáros Zoltán előadását tartja (Fotó: Patyi Szilárd)

Az első nagy migrációs hullám 70 ezer éve indult meg Dél-Afrika felé, majd az emberiség fokozatosan benépesítette mind az öt kontinenst. A Föld benépesítése a mai becslések szerint körülbelül 10 ezer éve ért véget, ami új helyzetet teremtett:

– Akármikorra tesszük az öt kontinens meghódításának végső időpontját, egy dolog örökre megváltozott. Ez pedig az, hogy ezután bármilyen emberi migráció egy másik emberi csoportot is érinteni fog. A Föld ugyanis megtelt emberekkel – mondta a történész.

Mészáros Zoltán szerint a migrációnak négyféle végkimenetele lehet. Az első végkimenetel az, hogy egy harmonikus együttélés alakul ki a jövevények és az ott lévők között. Az is megtörténhet, hogy a jövevények beolvasztják az ott lévőket, vagy esetleg az ott lévők olvasztják be a jövevényeket. A negyedik végkimenetele pedig az lehet, hogy párhuzamos társadalmak jönnek létre. Erre a négy esetre Mészáros Zoltán számos példát említett a világtörténelemből, megemlítve a népvándorlás korát, amely megbuktatta a Nyugat-Római Birodalmat, a kunok Magyarországra települését a középkorban és a szerbek bevándorlását Magyarország déli területeire az oszmán hódítások idején. Külön kiemelte a VII. századi muzulmán terjeszkedést, amelynek jellemzője, hogy igen rövid idő alatt tett nagy tömegeket muzulmánná.

Mészáros Zoltán a mai helyzetet is értékelte, és megállapította, hogy a mai menekülthullám abban különbözik a régi korok migrációitól, hogy a méretei sokkal nagyobbak, mint bármely korábbi népmozgásnak. A másik sajátossága, hogy a mai migrációt szervezik, mert a kommunikációs eszközök bárki számára könnyen hozzáférhetőek. Valamint a mai migránshullám különlegessége, hogy különböző mértékben, de az egész világot érinti.