2024. március 29., péntek

Az anyanyelv az identitás megőrzésének alapköve

A BNT befejezte a bunyevác nyelv standardizációját

A Bunyevác Nemzeti Tanács hétfőn a városháza médiaközpontjában sajtótájékoztatón ismertette a bunyevác nyelv standardizációja érdekében elvégzett munkát.

Nikola Babić, Suzana Kujundžić Ostojić és Mirko Bajić (Fotó: Patyi Szilárd)

Nikola Babić, Suzana Kujundžić Ostojić és Mirko Bajić (Fotó: Patyi Szilárd)

– A Bunyevác Nemzeti Tanács nevében köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki a bunyevác kultúrával foglalkozik, mert egy újabb fontos és jelentős munkát fejeztünk be, ami sok időt vett igénybe. Ez a bunyevác nyelvi norma standardizációja – mondta Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke. Kiemelte, hogy ezt a munkát a bunyevác közösség egyedül végezte el, hangsúlyozva, hogy e munka keretében készült el a bunyevác szótár, a bunyevác nyelvtani útmutató, és az előző kettővel összhangban megírt tankönyvek.

– Az anyanyelv minden nemzeti kisebbség identitása megőrzésének alapköve, így nekünk, bunyevácoknak is – mondta Mirko Bajić, a Bunyevác Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, és hozzátette, hogy a bunyevác nyelv fejlődésében nagy csapást jelentett, hogy 1945-től az akkori kommunista hatalom dekrétummal megtiltotta meg, hogy bárki bunyevácnak vallja magát, és a bunyevácokat horvátokként kezelte.

Nikola Babić, a Bunyevác Nemzeti Tanács alelnöke elmondta, hogy a bunyevác nyelvi norma standardizációja 15 évet vett igénybe. Külön köszönetet mondott Suzana Kujundžić Ostojićnak, aki a standardizáció legnagyobb részét önkéntesen végezte el, és dr. Dragoljub Petrović filológusnak, aki értékes tanácsokkal segítette a nemzeti tanács munkáját.