2024. március 29., péntek
NAGYSZÜNET

Iskolai légkör

Bizonyára nem mondok újat azzal, hogy jó hangulatban, derűsen sokkal hatékonyabbak vagyunk a munkánkban. Kötelezettségeinket eredményesebben, gyorsabban végezzük. Ugyanez vonatkozik a tanulókra is. Ha jókedvűen, motiváltan fognak hozzá az iskolai feladatokhoz, akkor sokkal jobban, gyorsabban megértik a tananyagot, gördülékenyebben halad az iskolai munka, és eredményesebbnek, sikeresebbnek érzik magukat a tanulásban. A gyerekeket körülvevő légkör hatásáról nagyon sok kutatás készült, és mindegyik azt erősíti meg, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen hangulat veszi körül őket, legyen szó az iskoláról vagy az otthonról.

Az iskolai tanítás-tanulás eredményessége számtalan tényezőtől függ, a megfelelő atmoszféra kialakítása azonban minden pedagógiai folyamat alapja. A hatékony tanár elősegíti a barátságos atmoszféra kialakítását az osztályban. A hatékony tanítás egyik legfontosabb eleme, hogy felszabadult környezetben legyenek a tanulók. Az osztály klímája megdöbbentő hatással bír, ezért nem kell félni attól, hogy elvesztegetjük a drága időt olyan tevékenységekre, amelyek első látásra nem kapcsolódnak a tananyaghoz. A befektetett idő és energia viszont megtérül, mihelyt a felszabadult és derűs tanulóknak feleannyi időre van szükségük a megtanulandó elsajátításához.

Fontos, hogy az iskolába a gyerekek ne félelemmel, szorongással menjenek. A félelem erőteljesen gátolja a tanulás hatékonyságát, az első dolgunk tehát, hogy megpróbáljunk félelemmentes környezetet biztosítani a tanulóknak. Félni sok mindentől lehet egy iskolában, például rossz jegytől, számonkéréstől, szigorú tanártól vagy verekedős osztálytárstól. Ráadásul attól függetlenül, hogy a lehető legminimálisabbra szorítjuk a félelmet keltő tényezőket, mindig előfordulhat meglepetés, és olyan dolgok merülnek fel félelemkeltőként, amelyekre talán soha nem gondolnánk. Egyik-másik tanulónak a szünetben tapasztalt hangzavar megszokhatatlan, mások a nagyoktól rémüldöznek, vagy attól, hogy otthon felejtik a füzetüket. Ebből is látszik, hogy a félelmet teljességgel kiküszöbölni nem lehet, hiszen egyéni, ki mitől ijed meg. Úgy tudunk segíteni a diákoknak a félelem legyőzésében, ha a tudomásunkra jut, ezért a legfontosabb feladatunk olyan bizalmon alapuló kapcsolat kialakítása a diákjainkkal, amely lehetőséget teremt a gyerekeknek, hogy megosszák velünk gondolataikat. Természetesen erre a tananyagkergetés kevésbé teremt lehetőséget, de a tapasztalat azt mutatja, hogy idővel bizony behozza a lemaradást az a pedagógus, aki a gyerekek lelkét is ápolja a tanítási órákon, nem csak a tudást próbálja a fejecskéjükbe verni. Ez nem jelenti azt, hogy mindig teret kell engedni annak, ha a diákok az őket ért igazságtalanságokról számolnak be, inkább figyelni kell rájuk, és megértést tanúsítani. Általában bőven elég, ha kifejezhetik a bennük háborgó érzéseket. Sokszor a gyerekek éppen egymásra dühösek, vagy egymás részéről éri őket igazságtalanság. Ezeket komolyan kell venni, és megpróbálni határozottan egymás érzéseinek elfogadása felé irányítani a diákokat. Lehet, hogy a tanár jövőre már nem fogja azt az osztályt és benne ezeket a gyerekeket tanítani, de a tanulók legtöbbször együtt, egy közösségben maradnak éveken keresztül. És bizony érdemes ezeket az éveket, ha nem is nagy szeretetben mindenkivel, de kölcsönös tiszteletben, elfogadásban, sőt támogatásban tölteni. Nincs olyan ellenőrző, felelés, dolgozat, amely előrébb való lenne annál, hogy a gyerekek között serkenő gyűlöletet megpróbáljuk megszüntetni.

Az egymást elfogadó, bátorító diákok tanulás iránti elkötelezettsége és kitartása stabil, hiszen nem kell másokkal folyton versengeniük, az energiáikat nem szórják szét másokkal való veszekedésre. Nem utolsósorban emberségből is sokat kapnak, és sokat adnak a többieknek. Az érzelmi intelligencia fejlesztésére az iskolai oktatás-nevelés nem helyez túl nagy hangsúlyt, pedig hosszú távon kihatással van a felnőtt személyek elégedettségérzésére és boldogságára.

Szóval, ha az iskolai légkör szerepéről beszélünk, ne felejtsük el, hogy annak hatásai felnőttkorra is átnyúlnak, tehát komolyan kell vennünk, és be kell látnunk a fontosságát.