2024. április 25., csütörtök

A lusta költő mint hős – bemutatkozik Tárkony

Kollár Árpád rendhagyó meséjének hőse Szabadkán
Kollár Árpád

Kollár Árpád

Kollár Árpád Zentán született, Szabadkán nőtt fel, középiskolai éveitől kezdve Magyarországon él. Vajdasági évei még ma is visszaköszönnek műveiben. A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület igazgatója, emellett ír gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A magyar széppróza napja alkalmából a MISZJE rendkívüli irodalmi óráján a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban Csepregi Jánossal és Jeney Zoltánnal beszélgetett A Völgy, írta Tárkony című mesekötetéről, valamint a Milyen madár gyermekvers-válogatásáról.
Tárkonyról, a rendhagyó hősökről és történetekről beszélgettünk a szerzővel.

Két kötetről volt szó, az egyik A Völgy, írta Tárkony, a másik a Milyen madár. Mindkettő gyermekeknek szól. Hogyan esett a választás arra, hogy fiataloknak szóljanak ezek a nem mindennapi kötetek?
– Igazából én felnőtteknek írok, és azt hazudom, hogy gyerekeknek írok. Nem válik ez a kettő el olyan vészesen, nem feltétlen kell, hogy elváljon, izgalmas játék ez. Vannak úgynevezett felnőttköteteim is, de sok gyerekirodalommal foglalkozó barátom lett, és mindig érdekelt ez a téma, mivel most a gyermekirodalom felívelőben van a magyar irodalmon belül, egyre jobbak a pozíciói, és egyre izgalmasabb a téma, ráadásul én is apa vagyok.
Miben rendhagyó ez a két kötet?
– Talán abban, hogy nem csak gyermekeknek kíván szólni, és nem hagyományos módon szól a gyerekekhez. A Milyen madár feszegeti a határokat. Vannak benne klasszikus gyerekversek, de vannak komolyabb témák is, valamint furcsaságok. Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek vonzódnak a furcsaságokhoz, így ezzel próbáltam játszani. Nem hagyományos hangon és módon közelítek egy- egy gyerekeket is érintő témához. A Völgy, írta Tárkony című mesekötet – mint ahogy azt a címből is láthatjuk – vonzódik az abszurdhoz, a furcsa szituációkhoz, ennyiben más, mint egy egyszerű vonalvezetésű könyv. Tárkony több kalandja is igen furcsa, elmennek háborúzni, de nem találnak ellenséget, vagy elmennek a „nagy büdös semmibe”, ahol a világot kettészelő vonalat próbálják átszelni. Kalandos történetek ezek.
Milyen hős Tárkony?
– Tárkony elég lusta, nem túl életrevaló, nyafogós. Azt szoktam mondani, hogy ő olyan, mint egy sztereotip költő. Ha bárkit megkérdezünk arról, hogy milyenek a költők, akkor gyakran halljuk, hogy ők lusták, ingyenélők, nem életrevalóak és furcsák – Tárkony pontosan ilyen, ő egy antihős. Antihősként pedig erősen vonzza a barátait a kalandokba, és a kalandok végén mindig kiderül – és ennyiben hagyományos a könyv –, hogy a barátság és az összetartás, csapatszellem mennyire fontos. Van egy barátja, Oregán, akivel mindig kalandokba keverednek akaratuk ellenére, sokat civódnak, de a végén kiderül, hogy egymás nélkül nem tudnának meglenni.
A kötet sokban kapcsolódik Szabadkához. Honnan származik Tárkony történetének vajdasági kötődése?
– Áttételes módon jelenik meg benne Vajdaság. Szabadkán nőttem fel, és ezek a helyszínek, emberek, emlékek beivódtak. Ahol felnőttem, az a terület felbukkan a kötetben, valamint egy-két szereplő is, átnevezve és stilizálva ugyan, de szintén visszaköszön a könyvben. Az életérzés, a tapasztalatanyag, ami engem itt ért gyermekkoromban, az került bele, továbbá a határhelyzetekhez való vonzódásom is látszódik a műben. Nem viszek be egy-egy témát konkrétan a prózába, inkább az érzését.
A bemutatót a MISZJE szervezte. Mi pontosan a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő egyesület, és mi a célja?
– Mi egy érdekes szervezet vagyunk. Azt szeretnénk, ha többen tudnának arról, hogy mi a MISZJE, tehát a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület. Az egyesület a könyvtári kölcsönzések után fizet a szerzőknek jogdíjat. Ez egy európai uniós gyakorlat, Magyarországon pedig a jogdíjakat a szerzők felé mi közvetítjük. Azért szervezünk programokat, mert azt gondoljuk, hogy fontos az olvasás népszerűsítése, hiszen ha nem olvasnak a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek, akkor nem fognak könyvtárat használni. Ha nem fognak könyvtárat használni, akkor nem tudunk jogdíjat fizetni a szerzőknek. Ez a program is az irodalom népszerűsítéséhez kapcsolódik. Kihasználtuk azt a lehetőséget, hogy a magyar széppróza napja keretében Vajdaságban mi szervezhettünk programokat, aminek keretén belül iskolásokhoz, általános iskolásokhoz és egyetemistákhoz megyünk el, és népszerűsítjük az irodalmat, valamint a magyar prózát.