2024. április 24., szerda

Már a távfűtők is fuvaroznak?

Buszok nélkül maradt a verbászi utasszállító közvállalat – A peremvárosi utasszállítást a helyi távhőszolgáltató veszi át

Járatok és géppark nélkül maradt a választott magáncéggel való, mindössze egyéves üzleti és műszaki együttműködés alatt a verbászi Vrbas utasszállító közvállalat. A peremvárosi utasszállítást a jelek szerint a helyi távhőszolgáltató veszi át – adta hírül a Vajdasági Oknyomozó és Elemző Központ (VOICE).

Mindennek előzményeként a távfűtő művek egy nem hivatalos hagyatéki tárgyaláson, mint a kölcsönökért szolidaritási kezességet vállaló cég, négy autóbuszt átvett a Vrbastól. Amíg az utasszállító közvállalat adóssága már a 90 millió dinárt is meghaladja, a városi távhőszolgáltató csaknem egymillió dinárt fordított az átvett tömegközlekedési járművek felújítására és brandelésére. Be is jegyeztette a peremvárosi utasszállítást mint kiegészítő tevékenységet.

„Ez csupán töredéke a színfalak mögötti problémamegoldásnak az utasszállító közvállalatban, amelyben három év alatt nem kevesebb mint 6 megbízott igazgató váltotta egymást. Egyikük végül egy évvel ezelőtt üzleti és műszaki együttműködési szerződést kötött egy magánpartnerrel, és állítólag ezzel a megoldással kellett volna megmenteni a céget – olvasható a VOICE portálján. Hozzáteszi: nem ismeretes, miért éppen a Dunav prevozt választották magánpartnernek, és azt sem tudni, hogy a szerződés értelmében eredetileg milyen előnyei származtak volna a közvállalatnak a megállapodásból, hiszen a nyilvánosság számára nem hozzáférhetőek az esetleges nyilvános felhívás közzétételét igazoló vagy a magánpartner kiválasztására vonatkozó dokumentumok, mint ahogyan maga a szerződés sem került napvilágra.

„A magánpartnerrel való üzleti-műszaki együttműködés, mint afféle mentőakció eredményeképpen egy év elteltével a közvállalat végül járatok nélkül maradt, és elvesztette teljes, 20 járműből álló gépparkját” – állapítja meg a VOICE. Írása szerint az együttműködés elején még 47 millió dinárt kitevő adósság mára 90 millióra duzzadt, és a Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint végrehajtási eljárásokban hozott több mint 240 határozat alapján kellene elérni a megfizettetést. Az utasszállító közvállalat vagyonából már csupán a buszállomás maradt meg. A pályaudvar szolgáltatási díjára már nem jogosult, erről a peronjegy is tanúskodik, amelyről eltűnt a korábbi Vrbas megnevezés.

Az utóbbi két évben a dolgozók többször is tiltakoztak, felhívták a közvélemény figyelmét az utasszállító közvállalat vezetőségének törvénytelen üzletelésére, és az önkormányzat segítségét kérték, hiába. A VOICE újságírójának azt mondták, korábban politikai nyomásnak voltak kitéve, most pedig egyszerűen tudomást sem vesznek róluk a községi vezetők.