2024. április 25., csütörtök

Lelassult a lisztkivitel Macedóniába

Az illetékes miniszterek a procedurális okok megszüntetéséről tárgyaltak

A macedón piacra való szerbiai lisztkivitel nehézségeinek elhárítási lehetőségeiről tárgyalt hétfőn telefonon Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter Ljupcso Nikolovszkival, a szomszédos ország mezőgazdasági miniszterével. Ljajić reméli, hogy a hét végére megtalálják a megoldást.

A kereskedelmi tárca közleménye szerint a lisztkivitel azért lassult le, mert Macedónia megváltoztatta az import áru kezelésének eljárását és a zárjegyek kiadásának módját.
A miniszterek egyetértettek abban, hogy mielőbb mindkét fél számára elfogadható megoldást kell találni, ezért a minisztériumok szakértői csoportokat alakítottak, amelyek addig egyeztetnek, amíg el nem hárulnak a kiviteli akadályok – olvasható a közleményben.

Ljajić és Nikolovszki úgy értékelte, hogy mindkét ország gazdaságának érdeke az áruk, az emberek és a szolgáltatások zavartalan áramlása, és bármiféle nem vám jellegű korlátozások, intézkedések és ellenintézkedések bevezetése kárt okozna az árucserének.

„Az új eljárás szerint Szerbiából macedón zárjegy nélkül küldik az szomszédos országba a lisztet. Ott raktárba kerül, s az importőr csak a fitoszanitáris ellenőrzés után igényelheti és rögzítheti a zárjegyeket az árura. Egyébként ellenőrzéskor a beszállító kötelessége a liszt kicsomagolása is, ehhez neki kell embereket alkalmaznia, és az egész eljárás akár másfél hónapig is eltarthat” – írja a Politika napilap. Az importőrök azt hangoztatják, hogy megnövekedett költségeik miatt számukra a szerbiai liszt beszállítása gazdaságilag már nem kifizetődő.