2024. április 25., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

Amama totál fel van háborodva a legújabb orvosi kísérletek miatt!

– Olvastad, Tegyula, hogy kaliforniai tudósok disznó–ember hibridet hoztak létre? Megáll az eszem, hogy milyen hülyeségekkel foglalkozik az orvostudomány, ahelyett hogy a betegségek leküzdésén fáradoznának. Például az én migrénemre se tud semmit felírni az orvos.

– Itt sokkal komolyabb tudományos kísérletről van szó, Tematild, mint a te migréned – inté őt atata. – És látom, hogy megint csak a címeket olvasod az újságban.

– Nekem az is elég, hogy felháborodjak, Tegyula. – Már attól is égnek áll a hajam, ha arra gondolok, hogy mit csinálnak ezzel a hibriddel? Levágják, ha meghízik?

– Ne beszélj butaságot, Tematild! Az egész kísérlet éppen hogy a betegségek elleni harcot szolgálja, az így előállított kimérából ugyanis szervet nyerhetnek ki az emberi szervátültetésekhez. És ne félj, nem akarnak disznó–embert felnevelni, mert csak az embrionális fázisig mennek el, utána megsemmisítik.

– Szerintem azért néha nem sikerül leállítani a kísérletet – kuncoga a Zacsek. – Én például már itt, nálunk is találkoztam jó néhány kimérával, vagyis disznó–emberrel. Sőt, inkább disznók voltak, mint emberek. Tudnék néhány példát is mondani a közéletből.

– Sejtem, hogy ismét a politikusoknál akar kilyukadni, Zacsek – jegyzé meg atata. – Maga tényleg javíthatatlan, nem becsüli a köz érdekében munkálkodó embertársait. Nem látja a jószándékukat, a múltban elkövetett hibáikon való túllépés szándékát.

– Ó, dehogynem látom! A héten például valósággal elkápráztatott a Dacsics Ivica azzal a beismerésével, hogy mennyire felnéz egykori politikai ellenfelére, az örökös elnökként emlegetett kumroveci komcsi despotára.

– Honnan szedi, Zacsek, hogy az Ivica felnéz Titóra?

– Onnan, hogy a küszöbön álló belgrádi helyhatósági választásokon nagyvonalúan őt is bevetette pártja választási sikere érdekében, és ezt a szlogent választotta az SPS–nek: „Aki Titót meg Szlóbót szerette, az szavazzon a mi pártunkra!”. Az a gyanúm, hogy akik a belgrádi virágház környékén laknak, azok most biztosan nem tudnak aludni az állandó zajtól.

– Miféle zajtól, Zacsek?

– Attól, ami a virágházból érkezik. Merthogy az öreg lakatos biztosan forog a sírjában, amiért a Szlóbóval együtt emlegetik.

– Ez már csak így van a kampányban nálunk meg más országokban is, Zacsek – világosítá fel őt atata. – Nem az a fontos, hogy mennyi az igazság egy-egy jelszóban, hanem az, hogy mennyire hangzatos, mennyire kápráztatja el a szerencsétlen választót. És nem az Ivica változott meg, hanem a tanácsadók rájöttek, hogy nagyon sokan még mindig visszasírják az akkori fizetéseket, az osztogatott fél disznót meg a hitelre vásárolt Fityót. És úgy gondolják, hogy hátha az Ivicáék is visszahozzák azt a viszonylagos jólétet.

– Azt már nem lehet visszahozni – legyinte a Zacsek. – Mert az a szocializmus hét csodája volt, ami így foglalható össze:

Mindenkinek volt munkája.

Bár mindenkinek volt munkája, senki sem csinált semmit.

Bár senki sem csinált semmit, a terv 100% fölött teljesült.

Bár a terv 100% fölött teljesült, mégsem lehetett semmit kapni.

Bár nem lehetett semmit kapni, mindenkinek megvolt mindene.

Bár mindenkinek megvolt mindene, mégis mindenki lopott.

Bár mindenki lopott, mégsem vontak felelősségre soha senkit.

Ámde atata szerint az utóbbi csoda még ma is érvényes, azzal a különbséggel, hogy manapság nem mindenki lop, hanem csak az, aki felelős állásba kerül és módja van rá.

– Nincs igazad, Tegyula, mert a múltkor az önkiben rajtakaptak egy idős nénit, hogy zsebre tett fizetés nélkül egy narancsot, pedig ő biztos nincs felelős állásban. Azzal védekezett, hogy nem ő a hibás, hanem az orvosa, aki vitamindús étrendet ajánlott neki. De sajnos nincs pénze, hogy megvegye a déligyümölcsöt.

– Még viszonylag szerény is volt szegény néni – kommentálá atata. – Sokkal nagyobb kárt okozott volna a bolttulajdonosnak, ha nem narancsot, hanem egy almát tett volna zsebre. Mert már megint az az abszurd helyzet alakult ki, hogy a hazai alma sokkal drágább, mint a messziről érkező déligyümölcs.

Jaés egy asszonyt bíróság elé állítanak bolti lopás miatt. Azt mondja neki a bíró:

– Ha jól tudom, Ön eltulajdonított egy doboz őszibarackkonzervet egy élelmiszerüzletből. Miért tette?

– Mert éhes voltam.

– Hány darab őszibarack volt a dobozban?

– Hat.

– Nos, akkor hatnapi elzárásra ítélem.

Ekkor a hátsó sorban feláll a vádlott férje. A bíró kérdezi tőle:

– Önnek van valami hozzáfűznivalója?

– Igen, bíró úr. A feleségem egy borsókonzervet is ellopott!

PISTIKE, javíthatatlan tanácsadó és jólétszakértő